Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cerberus a deschis porțile Infernului: Italia se pregătește pentru 48 de grade Celsius. În Spania, sunt 60 de grade Celsius la sol

Europa se află sub un val de căldură sufocant. Venim după cea mai caldă săptămână și cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor, iar zilele următoare se anunță infernale.

Cerberus. Cerber, în limba română, câinele cu trei capete ce păzește intrarea în Infern. Așa a botezat Societatea Italiană de Meteorologie fenomenul meteo extrem, care afectează sudul continentului nostru și nord-vestul Africii.

De altfel, în anumite regiuni din italia se așteaptă maxime de 48 de grade C în perioada următoare, scrie euronews.com. Autoritățile sunt în alertă - un bărbat a murit, lângă Milano, în timp ce lucra la marcaje rutiere. Erau 40 de grade Celsius.

Croația, Franța, Grecia, Spania și Turcia sunt, la rândul lor, vizate de canicula extremă.

De ce este atât de cald în Europa?

Contextul nu este deloc favorabil. Resimțim din plin efectele fenomenului meteo El Nino.

Totuși, pentru maximele recente responsabil este anticiclonul Cerberus. O zonă de înaltă presiune, care s-a format în Sahara și s-a plimbat din prin nordul Africii și prin Mediterană.

Insulele italiene Sardinia și Sicilia par cele mai expuse puncte de pe hartă. În august 2021, în Sicilia s-au atins 48,8grade Celsius - cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Europa. Deloc exclus ca acest record să pice.

Roma, Bologna și Florența se numără printre celelalte orașe italiene aflate sub cod roșu de căldură extremă.

În Spania, sunt așteptate 45 de grade Celsius, în sud și sud-est. Temperatura solului în anumite regiuni a atins 60 de grade Celsius.

În Grecia, se estimează că valul de căldura va aduce temperaturi de până la 44 de grade Celsius. Aici, riscul de incendii de vegetație este ridicat - de altfel, Ministerul Afacerilor Externe din România a emis o alertă de călătorie pentru turiști, iar țara noastră a trimis deja pompieri care să dea o mână de ajutor.

Autoritățile au interzis accesul la rezervații naturale și păduri, în timp ce municipalitățile au deschis zone cu aer condiționat în clădirile publice.

Temperaturile din Cipru ar putea crește, de asemenea, la 42 de grade Celsius, în timp ce, în Serbia valorile se vor apropia de 40 de grade Celsius.

Croația și Franța "scapă" cu 36-37 de grade Celsius, temperatură care, în Praga, de exemplu este cu 14 grade peste media anuală din luna iulie - 22 de grade Celsius.

Cât va dura valul de căldură Cerberus?

Valul de căldură extrem va afecta aproximativ două săptămâni sudul Europei, respectiv zona Mediteraneeană. Continentul a înregistrat cea mai caldă săptămână din toate timpurile la debutul lui iulie, după o lună iunie oricum record istoric, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale.

Agenția ONU a avertizat că există o probabilitate de 90% ca El Niño să continue până la sfârșitul anului la intensitate moderată sau mai mare. Fenomenul meteorologic global are loc atunci când apele din Oceanul Pacific devin mult mai calde decât de obicei.

sursa: euronews.com

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE