Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU: Valurile de căldură au ucis anul trecut 61.000 de persoane în Europa

Peste 61.000 de persoane au murit din cauza valurilor de căldură de anul trecut, din Europa, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Medicine și citat de New York Times.

Constatările sugerează că două decenii de eforturi depuse în Europa pentru a se adapta la o lume mai caldă nu au reușit să țină pasul cu ritmul încălzirii globale.

"Într-o societate ideală, nimeni nu ar trebui să moară din cauza căldurii", a declarat Joan Ballester, cercetător la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona și autorul principal al studiului.

Vara aceasta este posibil să fie și mai rea. Pe lângă schimbările climatice, Pământul a intrat în timpul verii, pentru prima dată în ultimii patru ani, într-un tipar meteorologic natural El Niño, ceea ce va aduce noi valuri de căldură în multe părți ale lumii.

Cercetătorii care au studiat valurile de căldură de anul trecut au folosit date colectate de Uniunea Europeană din 35 de țări, inclusiv unele state nemembre.

Italia, Spania și Portugalia, cele mai puternic lovite state

Cele mai multe persoane care au murit au fost femei, în special cele cu vârsta de peste 80 de ani. În rândul persoanelor mai tinere, bărbații au murit în proporții mai mari. Țările mediteraneene, unde temperaturile au fost cele mai ridicate în acel moment, au avut cel mai mult de suferit: Italia, Spania și Portugalia au avut cele mai mari rate de mortalitate din cauza căldurii.

Pe măsură ce schimbările climatice continuă, lumea se poate aștepta la tot mai multe decese din cauza căldurii extreme, a spus Dr. Ballester. "Atunci când există o creștere și o scădere a temperaturii, observăm întotdeauna o creștere și o scădere a mortalității", a mai declarat acesta.

Persoanele în vârstă rămân foarte vulnerabile, în special cele care nu au acces la aer condiționat, la fel ca și persoanele care lucrează în aer liber.

În urmă cu patru ani, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie a publicat un ghid pentru a-i ajuta pe oficialii orașelor să răspundă la valurile de căldură. Recomandările includeau schimbări la nivelul locuințelor și al infrastructurii fizice, cum ar fi îmbunătățirea eficienței energetice și a ventilației.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE