Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Valurile de căldură, puternic influențate de schimbările climatice. Expert: „Vom avea veri cu peste 50 de grade Celsius”

Europa este lovită zilele acestea de un val de caniculă fără precedent. Temperaturi record au fost atinse în vestul Europei, iar căldura a fost însoțită de alte fenomene periculoase precum incendiile de vegetație. Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a vorbit la Euronews România despre aceste fenomene și despre canicula care se îndreaptă și spre țara noastră.

„Trebuie să ne îngrijoreze aceste fenomene pentru că este vorba despre un val de căldură, însă nu va fi vorba despre un val de căldură în România la fel cum a fost cel din Marea Britanie. Vom avea temperaturi puțin mai mici. E adevărat că în Marea Britanie, impactul valului de căldură e posibil să fi fost mai mare pentru că în zona respectivă apar valuri de căldură mai rar. Noi avem valuri de căldură mai des și atunci suntem mai obișnuiți. Totuși, trebuie să tratăm orice val de căldură ca pe un fenomen extrem și populația trebuie să respecte toate recomandările făcute de experți. Deci vom avea un val de căldură nu la fel de intens ca cel din vestul Europei”, a spus Bogdan Antonescu.

Valurile de căldură, puternic influențate de schimbările climatice

Bogdan Antonescu a mai spus că valul de căldură care a cuprins vestul Europei, în special peninsula Iberică, reprezintă un fenomen neobișnuit, el fiind puternic influențat de schimbările climatice.

„În fiecare an avem în România valuri de căldură care pot avea diferite perioade, diferite lungimi. Ce s-a întâmplat în Marea Britanie și în partea de vest a Europei, în special în Portugalia și Spania, este un fenomen neobișnuit. Valurile de căldură nu mai reprezintă un fenomen care ține neapărat de o realitate naturală. Valurile de căldură sunt acum puternic influențate de schimbările climatice. Asta pentru că a crescut temperatura medie globală față de perioada pre-industrială cu 1,1 – 1,2 grade Celsius, iar asta înseamnă că am schimbat caracteristicile valurilor de căldură. Acestea sunt mult mai frecvente, mult mai intense și au un timp de viață mai lung”, a spus Bogdan Antonescu.

Veri mai lungi și temperaturi de peste 50 de grade Celsius

Nu în ultimul rând, Bogdan Antonescu a vorbit și despre ce ne așteaptă în următorii ani. Acesta a spus că verile vor fi mai lungi, în unele regiuni din emisfera Nordică ajungând chiar la o jumătate de an.

„Verile vor fi din ce în ce mai lungi și există studii care arată că în emisfera Nordică vara se va prelungi, în anumite regiuni, până la o jumătate din an. Asta înseamnă că sezonul de iarnă va fi mai redus și implicit vom avea mai puține precipitații, iar asta va duce la o reducere a rezervei de apă. Vom avea temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Există chiar scenarii care arată că în România putem atinge valori de peste 50 de grade Celsius în anumite regiuni, în perioada anilor 2050 – 2100. Ceea ce observăm acum este ceea ce în viitor va fi poate noul normal”, a conchis Bogdan Antonescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE