Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Meteorolog, despre valul de căldură din România: „Intensitatea acestuia nu va atinge un maxim istoric în țara noastră”

Publicat de: Euronews

Valul de căldură resimțit în vestul Europei este deja prezent în România. Meteorologii estimează o accentuare a disconfortului termic, cu maxime ce vor tinde spre o medie de până la 38 de grade. Ei nu exclud ca temperatura să atingă 40 de grade, în vestul și sud-vestul României. Consiliul de prognoză al Administrației Naționale de Meteorologie s-a reunit în această dimineață. Meteorologul de serviciu, Gabriela Băncilă, a vorbit în exclusivitate la Euronews România despre această situație.

„Colegii mei, meteorologii de serviciu de astăzi, finalizează în momentul de față sinteza informațiilor care au fost analizate, care vorbesc despre acest val de căldură ce se va resimți în țara noastră începând de astăzi. Pentru perioada de atenționare, ziua de mâine este cea care va aduce temperaturi frecvent după amiaza de 35 – 37 de grade. Zilele de vineri, sâmbătă și duminică vor aduce, cel puțin pentru partea de sud-vest a țării, temperaturi de 38 – 40 de grade, temperaturi maxime, la umbră. Pe parcursul nopților, valorile termice nu vor coborî sub 20 – 23 de grade, ceea ce va face ca disconfortul termic să fie accentuat.

Este adevărat că pe parcursul zilei de duminică, acest val de căldură se va manifesta la o intensitate ceva mai redusă, pentru că peste partea de nord a țării vor fi prezenți nori de furtună care vor determina răcorirea atmosferei prin averse torențiale”, a precizat Gabriela Băncilă la Euronews România.

Valurile de căldură, un fenomen obișnuit

Întrebată dacă aceasta reprezintă o situație neobișnuită pentru România, Gabriela Băncilă a precizat că:

„În partea de vest a continentului, valul de căldură a avut o intensitate extremă. Valurile de căldură sunt un fenomen obișnuit. Ce se subliniază în această perioadă este faptul că acestea au căpătat o intensitate foarte mare și o frecvență mai mare. Ei bine, această intensitate foarte mare, nu s-a manifestat de data aceasta în țara noastră. Temperaturi de 40, 41, 42 de grade sunt obișnuite pentru zona României. De altfel, pentru partea de vest a țării și pentru zona Olteniei, cele mai ridicate temperaturi de-a lungul timpului s-au înregistrat în a doua parte a lunii iulie și începutul lunii august. Traversăm oricum cea mai caldă perioadă din an în țara noastră și aici mă gândesc la temperaturi de peste 40 de grade. Pentru zona Olteniei, a Câmpiei Române, aici vorbim despre temperaturi record înregistrate de-a lungul timpului, în jurul a 42-43, mergând până la acel 44 de grade, recordul absolut. Deci prin urmare, intensitatea acestui val de căldură, cel puțin pentru zilele despre care discutăm, nu va atinge un maxim istoric în țara noastră”, a conchis Gabriela Băncilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE