Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Seceta afectează deja trei sferturi din teritoriul României. Guvernul caută soluții, dar acestea lipsesc chiar și la nivel european

Trei sferturi din țară au fost afectate de secetă deja, iar la Palatul Victoria a început Comitetul interministerial convocat pentru gestionarea efectelor secetei. Guvernul trebuie să găsească soluții pentru ca populația și agricultura să nu sufere din cauza efectelor produse de schimbările climatice.

Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, a explicat că , în general, zona de sud și sud-est și zona din Moldova sunt cele mai afectate.

„E o problemă care trebuie privită din mai multe unghiuri de vedere. În Comunism au avut loc unele lucrări și s-a luat din zona Dunării, care a devenit suprafață agricolă. După '90, din păcate, s-a făcut foarte puțin pentru renaturarea unor zone din țară”, a mai spus Laszlo Borbely.

La nivelul UE nu există niciun fel de strategie

Tot acesta a declarat că la nivelul UE nu există niciun fel de strategie în ceea ce privește deșertificarea.

„Trebuie să luăm unele măsuri de economisire a apei și o putem face la nivel personal. Vreau să accentuez problema irigațiilor, pentru că dacă am avea posibilitatea de a iriga aceste terenuri, atunci nu am avea atâtea pagube. Trebuie să vedem ce facem cu agricultura sș avem probleme mari în ceea ce privește productia. Cred că fiecare trebuie să se uite în jur și să nu piardă acest element important, resursele naturale”, a mai spus el.

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a adus în discuție și PNRR.

„Nu am înțeles cum nu s-a putut negocia să primim bani din PNRR pentru irigații”

„Nu am înțeles cum nu s-a putut negocia să primim bani din PNRR pentru irigații. A fost o disfuncționalitate de comunicare. În acest moment toată lumea și-a dat seama că trebuia să fie o sumă consistentă în PNRR, dar este dificil de renegociat. UE nu vrea să deschidă această cutie a Pandorei, pentru că atunci trebuie să discute cu toate țările. Noi avem și alte posibilități. Am înțeles că este un plan la nivelul Ministerului Agriculturii să vedem și alte resurse financiare, dar în guvernarea trecută a fost un plan pentru irigații și aici a fost problema cu retrocedările de terenuri, dar în sud, unde au fost companii importante, nu mai comentez cu privatizările și cum s-a dus de izbeliște o parte din sistemul de irigații. Trebuie să ne pregătim pentru ani secetoși. Nu putem sa spunem ca nu o sa mai avem”, a conchis Laszlo Borbely.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE