Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lista țărilor europene care nu sunt pregătite să facă față zilelor caniculare

Elveția, Marea Britanie și Norvegia sunt "periculos de nepregătite" pentru a mențineo temperatură suportabilă în cazul în care încălzirea globală va depăși 1,5ºC.

Un nou studiu realizat de Universitatea din Oxford a dezvăluit care sunt țările în care se va înregistra cea mai mare creștere a numărului de zile în care vor fi necesare intervenții de răcire, cum ar fi obloanele de la ferestre, ventilatoarele sau aerul condiționat.

8 din cele 10 țări care vor înregistra cea mai mare creștere a numărului de zile de căldură inconfortabilă la nivel global vor fi din Europa de Nord.

Cercetătorii spun că este vorba și de un cerc vicios. În lipsa unor măsuri adecvate pentru o răcire sustenabilă, se va înregistra o creștere puternică a utilizării sistemelor de aer condiționat, care consumă multă energie.

Dacă se folosesc combustibili fosili pentru a combate căldura, atunci emisiile de gaze cu efect de seră cresc și accelerează ritmul încălzirii globale.

Unde se va înregistra cea mai mare creștere a zilelor caniculare inconfortabile?

Studiul utilizează un concept numit "grade-zi de răcire". Acestea sunt zile în care temperatura va fi peste media regiunii și în care este nevoie de un anumit tip de sistem de răcire pentru a menține confortul populației.

În cazul în care încălzirea globală va depăși 1,5ºC, Irlanda va fi în fruntea listei, cu 38% mai multe zile cu aceste temperaturi incomode.

Elveția și Marea Britanie vor înregistra o creștere de 30%, în timp ce Norvegia va înregistra o creștere de 28%.

Urmează Finlanda și Suedia, fiecare cu o creștere de 28%, urmate de Austria (25%), apoi Canada, Danemarca și Noua Zeelandă (24%).

Cercetătorii spun că și acestea sunt estimări "conservatoare". Acestea nu includ evenimente extreme, cum ar fi valurile de căldură, care s-ar adăuga la creșterile medii.

Ei spun că aceste țări sunt "periculos de nepregătite" pentru această schimbare.

Clădirile din nordul Europei nu sunt proiectate pentru căldură

"Țările din Europa de Nord vor avea nevoie de o adaptare la scară largă pentru a rezista la căldură mai repede decât alte țări", spune co-autorul principal, Dr. Nicole Miranda.

Ea subliniază faptul că Marea Britanie a înregistrat cantități masive de perturbări în timpul valurilor de căldură record din 2022. Căldura extremă aduce, de asemenea, riscul de deshidratare, epuizare și chiar de deces - în special în cazul populațiilor vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă sau persoanele cu dizabilități.

"Este un imperativ de sănătate și economic să ne pregătim pentru mai multe zile călduroase", adaugă Miranda.

O parte a problemei constă în faptul că, în locuri precum Europa de Nord, clădirile sunt mai bine proiectate pentru a păstra căldura în timpul iernii decât pentru a se răci în timpul lunilor de vară.

Adaptarea mediului nostru construit ar însemna că nu trebuie să folosim mai mult aerul condiționat, explică co-autorul principal al studiului, Dr. Jesus Lizana.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE