Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Harta recordurilor de caniculă, la nivel mondial. A fost cea mai călduroasă săptămână înregistrată vreodată

Lumea a cunoscut la începutul acestei luni cea mai călduroasă săptămână înregistrată vreodată, arată datele preliminare ale Organizației Meteorologice Mondiale (OMM). Joia trecută s-a înregistrat vârful mediu zilnic la nivel mondial la 17,08 Celsius. 

Luna trecută, schimbările climatice și primele etape ale fenomenului meteorologic ”El Niño” au condus la cea mai caldă lună iunie înregistrată.

La scară regională, recordurile absolute de temperatură sunt doborâte pe tot globul, după cum se arată pe o hartă a recordurilor naționale (și/sau continentale) stabilite începând cu 2017.

Cele mai recente recorduri au fost stabilite în Asia de Sud în aprilie și mai 2023, când un val de căldură extrem a lovit regiunea. Au fost doborâte mai multe recorduri naționale, inclusiv în Thailanda (45,4°C), Vietnam (44,2°C) și Laos (43,5°C).

Între timp, Australia și Uruguay și-au egalat anul trecut recordurile naționale, cu 50,7°C în Onslow și, respectiv, 44,0°C în Florida, iar în Marea Britanie mercurul din termometre a depășit un record istoric în iulie 2022, când a trecut bariera de 40°C.

În timpul verii din 2021, una dintre cele mai călduroase de pe Pământ, Canada, Turcia, Spania și Italia au înregistrat temperaturi maxime. Recordul din Italia, de 48,8°C la Syracuse, a fost raportat ca fiind cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în Europa, deși încă așteaptă certificarea de către OMM, un proces care poate dura mai mulți ani.

În Antarctica, un nou record a fost atins în 2020, când temperaturile au crescut la peste 18°C, la baza Esperanza în timpul verii australe. Cu un an mai devreme, recordul național francez de 46°C a fost măsurat la Vérargues (Hérault), în timp ce la canicula din 2019 au fost doborâte și alte recorduri în Europa, cum ar fi în Belgia (41,8°C) și Germania (41,2°C).

În 2017, Pakistan (53,7°C) și Kuweit (53,9°C) au înregistrat a patra și a treia cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată pe Pământ, validată de OMM. Recordul mondial este încă atribuit oficial localității Furnace Creek, în deșertul californian, cu 56,7°C atinși în 1913.

Peste 61.000 de persoane au murit din cauza valurilor de căldură de anul trecut, din Europa, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Medicine.

Peste 61.000 de decese din cauza valurilor de căldură, în anul 2022

Peste 61.000 de persoane au murit din cauza valurilor de căldură de anul trecut, din Europa, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Medicine.

Creșterea deceselor cauzate de căldură a fost mai mare în rândul persoanelor în vârstă, al femeilor și în țările mediteraneene, potrivit studiului realizat de Institutul de Sănătate Globală din Barcelona.

Constatările sugerează că două decenii de eforturi depuse în Europa pentru a se adapta la o lume mai caldă nu au reușit să țină pasul cu ritmul încălzirii globale.

"Într-o societate ideală, nimeni nu ar trebui să moară din cauza căldurii", a declarat Joan Ballester, cercetător la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona și autorul principal al studiului.

Vara aceasta este posibil să fie și mai rea. Pe lângă schimbările climatice, Pământul a intrat în timpul verii, pentru prima dată în ultimii patru ani, într-un tipar meteorologic natural El Niño, ceea ce va aduce noi valuri de căldură în multe părți ale lumii.

Cercetătorii care au studiat valurile de căldură de anul trecut au folosit date colectate de Uniunea Europeană din 35 de țări, inclusiv unele state nemembre.

Valurile de caniculă ar putea provoca moartea a 90.000 de europeni pe an, până în 2100

Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a avertizat miercuri că 90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an din cauza caniculelor până la sfârşitul acestui secol, dacă nu se iau măsuri. Aceasta ar reprezenta cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii legată de climă, transmite Agerpres.

„În lipsa unor măsuri de adaptare, şi în condiţiile unui scenariu de încălzire globală de 3 grade Celsius până în 2100, în fiecare an 90.000 de europeni ar putea muri din cauza caniculelor. Cu o încălzire de 1,5 grade Celsius vizată de acordul de la Paris, această cifră se reduce la 30.000 de decese pe an”, a precizat AEM, pe baza unui studiu publicat în 2020.

Între 1980 şi 2020, circa 129.000 de europeni au murit din cauza căldurii, potrivit cifrelor, cu o accelerare bruscă în ultima perioadă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE