Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

52,2 grade Celsius în China. Recordul a fost depășit. La sol erau 80 de grade

Valurile de caniculă au lovit și China, unde a fost înregistrată cea mai mare temperatură din istoria acestei țări, în luna iulie, 52,2 grade Celsius, conform Administrației de Meteorologie chineză. O stație meteo din Sanbao, în regiunea nord-vestică Xinjiang, a înregistrat acest record în seara de 16 iunie, la ora 19:00, iar valoarea o depășește cu mult pe precedenta, din 2017, atunci când au fost 50,6 grade Celsius.

"Este cea mai mare temperatură măsurată la o stație meteo regională din țara noastră, dintre toate câte am văzut în viața mea", a precizat Xin Xin, un analist de la Administrația de Meteorologie.

Record de temperatură în China, 52,2 grade Celsius

În aceea zonă, aflată lângă orașul Turpan, s-au înregistrat și 80 de grade Celsius la nivelul solului, iar autoritățile le-au transmis oamenilor să stea în casă. În plus, au circulat niște mașini care stropeau cu apă arterele principale.

  • Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în lume a fost de 56,67 grade Celsius. Recordul datează de 110 ani, din 10 iulie 1913, la Furnace Creek, în California. În 1922, în zona Aziziya, din Libia, s-au înregistrat 57,8 grade Celsius, însă recordul nu a fost certificat.

Săptămâna recordurilor în lume

După ce săptămâna trecută au fost înregistrate trei recorduri în patru zile copnsecutive, sunt șanse mari ca, în luna iulie, să se înregistreze cele mai ridicate temperaturi globale din ultimii 120.000 de ani, spun specialiștii, potrivit The Guardian.

Pământul nu a mai avut parte de așa ceva de când au început măsurătorile instrumentale ale temperaturii aerului, în anii 1850, a dezvăluit săptămâna trecută Organizația Meteorologică Mondială.

"Sunt șanse ca luna iulie să fie cea mai fierbinte lună din toate timpurile... Iar 'din toate timpurile' înseamnă de la Eemian [perioada interglaciară], adică de acum 120.000 de ani", a spus Karsten Haustein, cercetător în domeniul radiațiilor atmosferice la Universitatea din Leipzig.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE