Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grecia: Incendiu de vegetaţie în apropiere de Atena. Autoritățile au emis ordine de evacuare a rezidenţilor

Un incendiu de vegetaţie stârnit de vânturile puternice s-a declanşat luni în zona Kouvaras, la o distanţă de 50 de kilometri est de Atena, au anunţat pompierii greci, iar autorităţile au emis ordine de evacuare preventivă ce vizează mai multe zone balneare.

''Este un incendiu dificil, vânturile sunt foarte puternice, cu o forţă 7 pe scara Beaufort (50-60 de km/h)'', a precizat Yannis Artopios, purtător de cuvânt al pompierilor, în contextul în care Grecia se confruntă începând de joi cu un val de caniculă şi cu temperaturi ce au depăşit 44 de grade Celsius în centrul ţării, potrivit Agerpres.

Şapte bombardiere cu apa, patru elicoptere şi 150 de pompieri, printre care şi o echipă de 30 de pompieri români, luptau pe două fronturi împotriva acestui incendiu, a relatat presa locală.

Incendiul, care a distrus arbuşti, s-a răspândit rapid către sudul regiunii Atica, în apropierea zonelor balneare Lagonissi, Anavyssos şi Saronida, unde se află numeroase case de vacanţă.

Circulaţia a fost întreruptă pe drumurile din apropierea de Kalyvia, învăluite de un strat gros de fum.

Autorităţile le-au recomandat locuitorilor să plece preventiv din zonă, iar o mănăstire a fost evacuată.

În apropiere de istmul Corint, în vecinătatea unei zone forestiere aproape de o celebră staţiune balneară, Loutraki, un incendiu era de asemenea în desfăşurare, a relatat agenţia de presă greacă ANA.

Au fost de asemenea ordonate evacuări preventive, potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit pompierilor citaţi de ANA, forţe terestre şi aeriene au fost deja mobilizate în contextul vânturilor violente ce se manifestă în zonă.

Temperaturi record în Grecia

Asemenea unei părţi din Europa, Grecia a fost lovită în acest weekend de primul val de caniculă al anului, iar temperatura a ajuns la 44,2 grade Celsius în regiunea Teba (centru), potrivit Observatorului naţional din Atena.

La Atena, mercurul termometrelor a urcat sâmbătă până la 39 de grade Celsius, iar celebrul sit Acropole, cel mai vizitat din ţară, a rămas închis în timpul celor mai călduroase ore în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Duminică seară, temperaturile au început să scadă lejer, iar Ministerul pentru criza climatică a avertizat împotriva ''riscului crescut'' de incendii din cauza vânturilor puternice, cu viteze cuprinse între 50 şi 60 de kilometri pe oră.

Deşi temperaturile vor scădea cu 2 până la 4 grade Celsius până miercuri, un nou val de caniculă este aşteptat începând de joi, cu maxime locale de 43 de grade Celsius, potrivit serviciilor meteorologice naţionale EMY.

''Ne aflăm în toiul perioadei de luptă împotriva incendiilor, iar condiţiile prognozate vor fi deosebit de dificile, favorizând incendiile de vegetaţie'', a avertizat Yannis Artopios.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE