Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fenomenele meteo extreme se vor intensifica. Cei mai mari contributori la încălzirea globală sunt transportul și producția de energie

Producția de energie și transporturile sunt cei mai mari contributori la încălzirea globală prin emisiile de gaze cu efect de seră, susțin climatologii.

În plus, emisiile de gaze cu efect de seră din ultimele șapte decenii au contribuit la creșterea accelerată a temperaturii pe care o resimțim acum.

De aceea este esențială limitarea încălzirii globale la două grade Celsius, mai spun specialiștii.

”Vor fi fenomene mai intense precum valurile de căldură”

”Incertitudinile a ceea ce va urma dacă vom depăși acest prag de 2 grade Celsius sunt foarte mari. Până la 2 grade există modele în diverse domenii de activitate. Ce se va întâmpla cu sănătatea? Ce se va întâmpla cu agricultura, cu creșterea oceanului planetar, cu biodiversitatea?

Dincolo de aceste 2 grade, estimările sunt foarte generale și sunt foarte multe necunoscute. Una dintre manifestările majore ale acestei încălziri globale e creșterea în frecvență și intensitate a fenomenelor meteorologice extreme.

În termeni foarte simpli, aș spune că, cu cât avem mai multă căldură în atmosferă, cu atât atmosfera este mai activă. Vor fi fenomene mai intense de tipul acestor valuri de căldură. Și în România am documentat în urmă cu 5-6 ani această creștere în intensitate, in durată și în frecvența valurilor de căldură pentru cel puțin 30 de orașe din România.

Avem efectele combinate. Încă nu s-a discutat foarte mult. Mă aștept ca în următoarele luni, în următorii ani să înceapă o discuție majoră despre efectele combinate și acțiunea combinată a mai multor efecte extreme.

Deodată, dacă ne uităm în România avem valuri de căldură, avem secetă și avem și incendii.”, a declarat Adina Croitoru, profesor la Facultatea de Geografie a Universității a Babeș-Bolyai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE