Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ghețarii, pe cale de dispariție. Două treimi dintre ghețari se vor topi până la sfârșitul secolului

Ghețarii dispar într-un ritm mai accelerat decât au apreciat oamenii de știință până acum. Un nou studiu publicat de revista Science a calculat câți ghețari sunt în pericol din cauza încălzirii globale. Două treimi dintre ghețari se vor topi până la sfârșitul secolului dacă ritmul actual de încălzire globală se menține.

Studiul a urmărit mai multe scenarii de încălzire globală. În cel mai sumbru scenariu, dacă temperatura globală va crește cu 4 grade, 83% dintre ghețari vor dispărea până în 2100. Asta reprezintă 41% din masa totală a gheții și o creștere cu 15 cm a nivelului mărilor. Printre cei mai amenințați sunt ghețarii de mici dimensiuni.

„Ne putem gândi la ghețarii mai mici din zone precum Vestul Canadei, Statele Unite, Europa Centrală, unde acești ghețari sunt mult mai prezenți în societate pentru că sunt mult mai accesibili decât cei îndepărtați din zona arctică. Deci, cu promisiunile climatice actuale de a limita încălzirea globală la aproximativ 2,7 grade, va avea loc o deglaciație de amploare în acele regiuni, dacă nu acționăm sau nu facem schimbări”, a spus David Rounce, specialist în glaciologie la Universitatea Carnegie Mellon.

Obiectivul actual - limitarea încălzirii globale cu 2.7 grade Celsius

Dacă încălzirea globală ar fi de doar câteva zecimi de grad, ceea ce este puțin probabil, potrivit multor oameni de știință, atunci sub jumătate din ghețarii globului vor dispărea, arată studiul. Obiectivul actual este limitarea încălzirii globale cu 2.7 grade Celsius, comparativ cu perioada preindustrială. În acest caz, 32% din masa totală a gheții ar dispărea, adică 68% dintre ghețari.

„Cred că este foarte ușor să crezi că ghețarii dispar. Îi pierdem din cauza schimbărilor climatice și nu putem face nimic în privința asta. Și pierderea de 50% este considerabilă. Și atunci când ne gândim la diferențe, la promisiunile climatice și la cât de multă gheață am putea salva, dacă suntem în stare să reducem creșterile de temperatură în viitor, pe asta trebuie să ne concentrăm, chiar dacă pare că vom pierde mulți ghețari, avem și capacitatea de a avea un impact”, a mai spus David Rounce.

Cercetătorii au studiat cei 215.000 ghețari din intreaga lume

Topirea ghețarilor va duce la creșterea nivelului mărilor și va amplifica evenimentele meteorologice extreme.

„Și când ne gândim la toate comunitățile și oamenii care trăiesc în jurul coastei, există deja o mulțime de comunități care se confruntă cu inundații, cu maree înaltă, chiar neplăceri, inundații în zilele însorite, precum și evenimente mai extreme când se apropie furtuni. Și atunci când se ridică linia de bază cu aproximativ zece centimetri, asta va amplifica acele evenimente”, a concluzionat David Rounce.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE