Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Postești vinerea, lupți împotriva încălzirii globale. Ce s-ar întâmpla dacă postul ar fi impus

Scăderea consumului de carne ajută la reducerea încălzirii globale, susțin cercetătorii britanici. Ei îi cheamă în ajutor pe cei peste un miliard de catolici din lume și le cer să nu mai consume carne vinerea.

Postul reduce emisiile de gaze cu efect de seră

Obiceiul postului de carne în zilele de vineri ar contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, susțin câțiva oameni de știință din Marea Britanie. Unul dintre autorii studiului susține că, având mai mult de un milliard de credincioși, Biserica Catolică ar putea ajuta la lupta împotriva încălzirii globale.

Echipa de cercetători a cântărit efectul unui apel lansat în 2011 de Biserica Catolică din Anglia şi Ţara Galilor către credincioși, pentru ca aceştia să se abţină să mănânce carne în zilele de vineri. Și chiar dacă puţin peste un sfert dintre catolici au respectat cererea, acest lucru a permis evitarea emiterii a aproximativ 55.000 de tone de CO2 pe an.

Ce s-ar întâmpla dacă postul ar fi impus vinerea

Dacă Papa ar reintroduce obligaţia de a nu consuma carne vinerea în întreaga lume, asta ar constitui o sursă majoră şi ieftină de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest lucru ar fi valabil chiar dacă o minoritate a catolicilor ar urma această interdicţie, susțin savanții britanici. Ei amintesc că însuși Papa Francisc i-a îndemnat, în repetate rânduri, pe lideri mondiali să acţioneze rapid împotriva încălzirii globale.

Abţinerea de la consumul cărnii în zilele de vineri este una dintre cele mai vechi tradiţii creştine, peştele înlocuind deseori carnea, ca sursă de proteine. Însă, postul de carne nu mai este o obligaţie pentru catolici începând din anii 1960, exceptând perioada Postului Paştelui.

Creşterea animalelor destinate producţiei de carne ar fi responsabilă pentru a șasea parte din totalul emisiilor mondiale de gaze cu efect de seră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE