Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Val de căldură în Europa. ONU avertizează că încălzirea globală accelerează

Publicat de: Euronews

Europa se confruntă cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru acest sfârșit de octombrie, iar Organizația Națiunilor Unite avertizează că încălzirea globală accelerează.

În unele regiuni din Franța și Spania lumea se înghesuie pe plajă, în condițiile în care termometrele indică si aproape 30 de grade Celsius. Din cauza zilelor cu vreme de vară, salvamarii au fost puși în situația de a-și prelungi perioada în care lucrează. O explicație ar fi și creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Potrivit ONU, în anul 2021, concentrațiile de metan în atmosferă au ajuns la un nivel record. Specialiștii vorbesc despre „vești proaste” și avertizează: concentrația gazelor cu o perioadă lungă de viață este în tot mai mare.

Meteorologii se așteaptă ca vremea caldă să se mențină și în prima jumătate a lunii noiembrie

Petteri Taalas, secretar general al Organizației Meteorologice Mondiale: „Pentru toate aceste trei gaze (dioxid de carbon, metan și protoxid de azot), iarăși am doborât noi recorduri. Nu am văzut nicio îmbunătățire reală a atmosferei până acum.”

Potrivit Agenției Meteorologice de Stat (AEMET), Spania se confruntă cu un nou val de căldură neobișnuit pentru această perioadă a anului. De fapt, nu este exclus ca luna octombrie să fie cea mai călduroasă din Spania, de când se fac măsurătorile.

Meteorologii se așteaptă ca vremea caldă să se mențină și în prima jumătate a lunii noiembrie. În ultimii ani, valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și durează mai mult, din cauza schimbărilor climatice provocate de activitățile umane. De la începutul erei industriale, temperatura medie a crescut cu aproximativ 1,1 grade Celsius și va continua să crească, dacă guvernele nu vor întreprinde măsuri pentru reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră, avertizează meteorologii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE