Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Răsturnare de situație în cazul lui Hunter Biden. Fiul președintelui american pledează nevinovat privind acuzațiile de fraudă fiscală

Publicat de: Euronews

Hunter Biden, fiul preşedintelui american Joe Biden, a compărut miercuri în faţa unei instanţe, declarând că intenţionează să îşi recunoască vinovăţia pentru contravenţii fiscale, în cadrul unui acord cu procuratura care îl exonerează de o acuzaţie mai gravă legată de arme, transmite Reuters, care preia presa din SUA.

27/07/2023 , 07:43

De ce și-a schimbat poziția Hunter Biden în instanță

Hunter Biden, fiul președintelui american Joe Biden, a decis să pledeze ”nevinovat” în fața acuzațiilor de fraudă fiscală, în condițiile în care magistratul care judecă dosarul său a refuzat să accepte acordul negociat inițial cu procurorii, relatează agențiile Reuters și AFP, citate de Agerpres.

În timpul audierilor care a avut loc miercuri, fiul lui Joe Biden s-a declarat nevinovat în dosarul în care este acuzat de eludare a plății impozitelor de peste 1,5 milioane de dolari în anii 2017 și 2018. Procurorii susțin că Hunter Biden (53 de ani) ar datora peste 100.000 de dolari bugetului statului american.

Neînţelegerile au apărut referitor la un dosar separat în care Hunter Biden este acuzat de uz ilegal de armă de foc în timp ce era dependent de o substanţă ”controlată”. Inițial, fiul liderului de la Casa Albă a anunțat că nu-și va recunoaște vinovăția în legătură cu acuzațiile de evaziune fiscală decât dacă se renunță la cele privind uzul de armă. Ulterior, el și-a schimbat poziția.

Părțile au convenit, în cele din urmă, asupra unui acord care să-i asigure lui Hunter Biden doar imunitate faţă de un set limitat de acuzaţii de încălcare a legislaţiei privind impozitele, drogurile şi armele de foc.

În schimb, judecătoarea Maryellen Noreika a anunțat că nu poate accepta acordul și a cerut părților să aducă mai multe explicații. În aceste condiții, avocații lui Hunter Biden și procurorii ar urma să o convingă să accepte acordul într-o formă modificată sau în cea negociată deja.

Potrivit Reuters, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean Pierre, a transmis miercuri că președintele american Joe Biden și Prima Doamnă Jill Biden îşi iubesc fiul şi îl susţin în eforturile de a-şi reface viaţa.

Știrea inițială

Judecătorul nu a fost însă de acord, exprimându-şi îndoieli cu privire partea din înţelegere referitoare la infracţiunea mai gravă, a scris pe Twitter un reporter Bloomberg, citat de agenţie. CNN afirmă că acordul nu a fost acceptat din cauza investigaţiilor în curs în legătură cu presupuse încălcări ale legii privind înregistrarea agenţilor străini.

Conform cotidianului New York Times şi televiziunii CNN, procurorii susţin că Hunter nu a plătit impozite de peste 100.000 de dolari, datorate pentru venituri de peste 1,5 milioane de dolari obţinute în 2017 şi 2018. El ar putea fi condamnat la până la 18 luni de închisoare, dar experţii judiciari apreciază că eventualitatea este improbabilă în absenţa unor antecedente penale şi după recunoaşterea vinei.

Într-un alt dosar, fiul președintelui este acuzat de posesie ilegală a unei arme de foc

Într-un alt dosar, fiul preşedintelui SUA este acuzat de posesia ilegală a unei arme de foc, în timp ce era dependent de un drog, ceea ce constituie o infracţiune mai gravă. Într-un acord cu procuratura din statul Delaware, Hunter a obţinut scoaterea cauzei respective de pe rolul instanţei înaintea procesului, evitând astfel o condamnare, eventual chiar o pedeapsă cu închisoarea.

În timp ce fiul său are probleme cu justiţia, preşedintele democrat Biden se află în campanie electorală în vederea realegerii. La scrutinul prezidenţial de anul viitor, el s-ar putea confrunta din nou cu republicanul Donald Trump, pe care l-a înfrânt în alegerile din 2020.

Liderul de la Casa Albă nu avea miercuri pe agendă niciun eveniment public, ceea ce elimină riscul ca jurnaliştii să îi adreseze întrebări incomode, menţionează Reuters.

Republicanii l-au acuzat ani de zile pe Hunter Biden că se foloseşte în interes personal de puterea politică a tatălui său, în afaceri din Ucraina şi China. O anchetă a procurorului federal David Weiss din Delaware, numit de Trump, nu a produs însă dovezi în acest sens. Contrar practicii uzuale, Weiss a fost menţinut în funcţie şi după ce Joe Biden a ajuns preşedinte, permiţându-i-se să continue ancheta.

Ştirile despre acordul din iunie cu procuratura au adus noi acuzaţii publice din partea lui Trump şi a aliaţilor acestuia, conform cărora fiul preşedintelui beneficiază de un tratament preferenţial. Fostul preşedinte a susţinut că Hunter a obţinut un acord indulgent "ca o amendă de circulaţie". Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a respins afirmaţiile respective şi a arătat că Weiss a avut mână liberă să îl ancheteze pe Hunter. Însuşi Weiss a declarat că nu s-a amestecat nimeni în activitatea lui.

Hunter Biden a lucrat ca lobbyist, avocat, consultant, bancher de investiţii şi artist. El a vorbit public despre lupta sa cu dependenţa de droguri, inclusiv cocaină, şi alcool.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE