Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consiliul de Securitate al ONU condamnă lovitura de stat din Niger

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a condamnat cu fermitate vineri "eforturile de a schimba în mod neconstituţional guvernul legitim" al Nigerului şi a cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a preşedintelui Nigerului, Mohammed Bazoum, transmite Reuters.

Într-o declaraţie convenită prin consens, Consiliul format din 15 membri a subliniat necesitatea de a-l proteja pe Bazoum, familia sa şi membrii guvernului său.

''Membrii Consiliului de Securitate şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul negativ al schimbărilor neconstituţionale de guvern din regiune, la creşterea activităţilor teroriste şi la situaţia socio-economică dezastruoasă'', se arată în declaraţie.

Lovitura de stat din Niger

În Niger a avut loc săptămâna aceasta o lovitură de stat prin care junta l-a răsturnat pe preşedintele ales Mohamed Bazoum, iar şeful gărzii prezidenţiale a preluat puterea.

Din 2020, Nigerul devine a treia ţară din Sahel, afectată de atacuri din partea unor grupări legate de Stat Islamic şi Al-Qaida, care se confruntă cu o lovitură de stat, după Mali şi Burkina Faso.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va prezida sâmbătă după amiaza o reuniune a Consiliului de apărare şi securitate naţională dedicată Nigerului, informează France Presse.

Franţa, care a pus capăt operaţiunii antiteroriste Barkhane şi s-a retras din Mali sub presiunea juntei de la Bamako, are în prezent 1.500 de militari desfăşuraţi în Niger, care au operat până acum cu armata ţării.

Fostă colonie franceză devenită independentă în 1960, Nigerul este unul dintre ultimii aliaţi ai Parisului în Sahel. De asemenea, ţara este renumită pentru marile sale zăcăminte de uraniu, exploatate în special de grupul minier francez Orano (fostul Areva), care are 900 de angajaţi pe plan local, în principal localnici, împărţiţi între Niamey şi Arlit.

Macron urmează să se întoarcă din Oceania în noaptea de vineri spre sâmbătă.

''Această lovitură de stat este total nelegitimă şi profund periculoasă pentru poporul Nigerului, pentru Niger însuşi şi pentru întreaga regiune", a declarat Macron. Acesta este motivul pentru care solicităm eliberarea preşedintelui Bazoum şi restabilirea ordinii constituţionale", a insistat el, din Papua Noua Guinee.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE