Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jens Stoltenberg cere anchetă după moartea lui Alexei Navalnîi: ”Rusia trebuie să răspundă la întrebări serioase”

Anunțul despre moartea lui Alexei Navalnîi obligă Rusia să dea multe răspunsuri, spune secretarul general al NATO. Jens Stoltenberg amintește că opozantul rus a fost o voce puternică pentru democrație și libertate, ceea ce a deranjat multă lumne la Moscova. NATO a cerut mereu eliberarea lui Alexei Navalnîi, amintește Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg: ”Sunt profund întristat și îngrijorat de informațiile venite din Rusia că Alexei Navalnîi a murit. Toate faptele trebuie stabilite și lămurite și Rusia trebuie să răspundă la întrebări serioase. Alexei Navalnîi a fost o voce puternică pentru libertate, pentru democrație, timp de mulți ani, iar NATO și aliații săi au cerut de mult timp eliberarea sa imediată. Gândurile mele se îndreaptă astăzi spre familia sa și rămânem deciși să îi sprijinim pe cei care cred în democrație și libertate, așa cum a făcut Alexei Navalnîi mult timp.”

Alexei Navalnîi a murit în colonia penală unde era încarcerat

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a murit. Anunțul a fost făcut vineri de serviciul penitenciar din regiunea Yamalo-Nenets, unde Navalnîi își ispășea pedeapsa, potrivit Reuters.

Instituția a precizat că a fost chemat personalul medical, dar că echipajul nu a putut să-l resusciteze pe Navalnîi. Acesta a precizat că motivul decesului este în curs de stabilire.

"Pe 16 februarie a anului, în colonia corecțională nr. 3, condamnatul Navalnîi A.A. după o plimbare s-a simțit rău, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Imediat au sosit lucrătorii medicali ai instituției, a fost chemată o brigadă de ambulanță.

Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, care nu au dat rezultate pozitive. Medicii de pe ambulanță au declarat decesul condamnatului. Cauzele decesului sunt în curs de stabilire", se arată în comunicat.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmysh, a declarat pe X (fostul Twitter) că echipa politicianului nu are deocamdată nicio confirmare a morții sale și că avocatul lui se deplasează în orașul în care a fost reținut.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin a fost informat de moartea lui Navalnîi și că serviciul penitenciar investighează decesul în conformitate cu procedurile standard, relatează Associated Press.

Occidentul acuză Rusia de moartea lui Navalnîi

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat că ceea ce ea a numit acuzațiile Occidentului cu privire la moartea liderului opoziției încarcerat Alexei Navalnîi sunt "auto-revelatoare".

Într-o declarație postată pe aplicația de mesagerie Telegram, Zakharova a spus că rezultatele medico-legale privind moartea lui Navalny nu sunt încă disponibile, dar că Occidentul a ajuns deja la propriile concluzii, relatează Reuters.

Zakharova nu a precizat la ce acuzații se referă.

Liderii politici internaționali au reacționat la anunțul morții lui Navalnîi și au acuzat Rusia și regimul lui Putin pentru decesul opozantului rus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE