Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden, prima reacție despre moartea lui Alexei Navalnîi. ”Putin este responsabil de moartea lui Navalnîi”

Președintele american Joe Biden a declarat că moartea lui Alexei Navalnîi reprezintă ”încă o dovadă a brutalității” lui Vladimir Putin, liderul rus pe care l-a acuzat de comiterea unui ”crime teribile împotriva propriului popor”.

Joe Biden a afirmat că este ”scandalizat de vestea morții lui Alexei Navalnîi”.

”Navalnîi a luptat în mod curajos împotriva corupției, violenței și a lucrurilor rele pe care le face regimul Putin. Ca răspuns, Putin l-a otrăvit, l-a arestat, l-a judecat pentru acuzații fabricate, l-a condamnat la închisoare, l-a trimis la izolator.

Chiar și asta nu l-a oprit să vorbească despre minciuni. Chiar și din închisoare, era o voce puternică a adevărului. E impresionant”, a declarat Joe Biden, președintele Statelor Unite.

Joe Biden: Navalnîi ar fi putut să trăiască în siguranță în exil

”Ar fi putut să trăiască în siguranță în exil, ca urmare a tentativelor de asasisare care a avut loc în 2020. A fost la un pas de moarte atunci. În schimb, a revenit în Rusia, unde putea fi încarcerat și ucis. Și-a continuat munca pentru că crezut atât de mult în țara sa, în Rusia. (...)

Putin este responsabil de moartea lui Navalnîi. Putin este responsabil! Ce i s-a întâmplat lui Navalnîi este încă o dovadă a brutalității lui Putin.

Putin nu doar că își vizează cetățenii din alte țări, așa cum vedem ce se întâmplă în Ucraina. Comite crime teribile împotriva propriului popor”, a mai precizat președintele SUA.

De asemenea, Biden a precizat că poporul rus deplânge ”moartea lui Navalnîi azi pentru că el a avut atâtea calități pe care Putin nu le are”.

”Era curajos, avea principii, voia să facă din Rusia o țară în care există statul de drept și principiul să fie aplicat tuturor. Navalnîi a știut că aceasta este cauza pentru care a luptat și pentru care a murit. Această tragedie ne reamintește despre miza acestui moment.

Trebuie să alocăm finanțarea, în așa fel încât Ucraina să poată să se apere în continuare împotriva crimelor de război ale lui Putin”, a concluzionat Biden.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE