Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Fondatorul Gulagu.net face dezvăluiri despre moartea lui Alexei Navalnîi. ”Faptul că el a fost ucis reprezintă și moartea speranței noastre”

Gulagu.net, o cunoscută organizație din Rusia, care luptă pentru drepturile rușilor aflați în închisori, susține că are dovezi și martori care arată că Alexei Navalnîi a fost omorât. Gulagu.net a demonstrat de-a lungul timpului că are surse în închisorile rusești, după ce a publicat imagini video cu ruși care sunt torturați chiar de angajații din penitenciare. În urma dezvăluirilor, Kremlinul a fost nevoit să admită neregulile și a demis conducerea Administrației Închisorilor rusești.

Jurnalistul Euronews, Vitalie Cojocari, a realizat un interviu cu disidentul Vladimir Osetchkin, unul din fondatorii Organizației Gulagu.net. Să vedem ce spune Vladimir Osetchkin despre moartea lui Navalnîi și de ce îl acuză direct pe Vladimir Putin.

Vladimir Osetchkin: Este o instituție de tortură. Navalnîi a fost dus acolo pentru a fi ucis

Vitalie Cojocari: ”Eu aș vrea să aflu care sunt condițiile în penitenciarul nr.3, dacă cunoașteți acolo era închis Alexei Navalnîi.

Vladimir Osetchkin: ”Penitenciarul numărul 3, sub administrația Serviciului Federal de Executare a Pedepselor din regiunea autonomă Yamal-Nenetzk, este o instituție de tortură, o colonie de regim special situată în Zapoliarie, și condițiile de detenție sunt la fel de aspre ca și în penitenciarul numărul 6, sub Administrația Serviciului Federal de Executare a Pedepselor din regiunea Vladimir.

Ideea  este că în această instituție, în acest penitenciar, pe de o parte, acționează o echipă de torționari ai activiștilor deținuți care, la orice comandă din partea administrației, pot începe să bată, să tortureze și să interogheze deținuții”.

Asasinarea lui Navalnîi, plănuită încă din 2021

Vladimir Osetchkin: ”Și, desigur, știm cu siguranță că Alexei Navalnîi a fost însoțit tot acest timp atât în penitenciarul din regiunea Vladimir, cât și în cel din regiunea autonomă Yamal-Nenetzk de către agenți operaționali ai FSB și ai Serviciului Federal de Executare a Pedepselor.

Dosarul său personal, începând cu ianuarie 2021, a fost literalmente sub controlul conducerii principale a Serviciului Federal de Executare a Pedepselor al Rusiei, care decide ce planuri operaționale vor fi în derulare în legătură cu această persoană.

Și începând din ianuarie - februarie 2021, am vorbit despre faptul că acolo, la Jitnoi, în sediul central al acestui Gulag al secolului XXI, se discutau diferite variante, inclusiv posibilitatea implementării unor planuri operaționale pentru discreditare și chiar asasinare. Și am vorbit și despre aceste riscuri. Prin urmare, faptul că a fost dus acolo în Zapoliarie (după Cercul Polar), este evident că a fost dus acolo pentru a fi ucis”.

”Pentru Alexei Navalnîi perioada de izolare severă a fost prelungită de mai mult de 20 de ori”

Vitalie Cojocari: ”Puteți să ne povestiți despre condițiile de acolo, pentru a înțelege care erau condițiile acolo? Ați spus că este în Zapoliarie (după Cercul Polar), ce înseamnă asta pentru cineva care este închis acolo?”

Vladimir Osetchkin: ”Desigur, în primul rând, este vorba despre frig. Acum este iarnă și în Zapoliarie sunt temperaturi extrem de scăzute. Desigur, sunt condiții de izolare severă. Așadar, este vorba despre hipodinamie, despre faptul că timp de mai mult de un an, Alexei Anatolievici Navalnîi a fost ținut în condiții de tortură.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pe vremea când Rusia încă lua în considerare poziția acestei instituții europene, Curtea a declarat că ținerea îndelungată în condiții restrânse de izolare severă în sine constituie tortură și că persoana trebuie scoasă oricum într-un regim normal și să i se ofere posibilitatea de a locui într-un cămin comun.

Știm că pentru Alexei Navalnîi perioada de izolare severă a fost prelungită de mai mult de 20 de ori. Este o cameră foarte mică, o cameră rece”.

Vladimir Osetchkin: ”Presupunem că l-ar fi putut ține afară în frig pentru o perioadă lungă de timp”

Vitalie Cojocari: ”Câte grade erau acolo?”

Vladimir Osetchkin: ”Formal, ei trebuie să mențină o temperatură de aproximativ 20 de grade, dar înțelegem foarte bine că încălzirea poate fi oprită, plus curenții de aer, plus vântul. Plus, ei spun chiar că el ar fi ieșit în plimbare și că i s-ar fi făcut rău în timpul plimbării. Presupunem că l-ar fi putut lua și ține afară în frig pentru o perioadă lungă de timp.

De aceea, în acest moment, coordonatorii noștri de la Gulagu.net trimit cereri corespunzătoare către procuratura Rusiei, la aparatul central din cadrul Serviciului Federal de Executare a Pedepselor, cerând efectuarea unei verificări.

Deoarece conform informațiilor noastre, unul dintre sursele noastre a afirmat că el nu era în plimbare, ci a fost ținut în frig pentru o perioadă lungă de timp. Și de aceea este foarte important acum.”

Alexei Navalnîi, ținut la - 30 de grade fără haine de iarnă. ”O persoană ar putea îngheța acolo, așa cum ar fi într-un frigider”

Vitalie Cojocari: ”Câte grade?”

Vladimir Osetchkin: ”Pentru a fi exact, voi verifica acum mesajul... Așteptați un moment.

Chiar acum exact sunt minus 22 de grade Celsius acolo. Prin urmare, dacă luăm în considerare momentul dimineții, temperatura scade până la -25, -30 de grade Celsius. Și desigur, dacă o persoană petrece câteva ore în curtea de plimbare fără îmbrăcăminte călduroasă de iarnă sau dacă este imobilizat și are hipodinamie, acest lucru ar putea duce la moarte”.

Mulți oameni care au fost în penitenciarul numărul 3 ne-au povestit că, una dintre măsurile de pedeapsă fizică și tortură, este utilizat „dulapul de metal” unde persoana este închisă acolo. Și el ar putea petrece acolo o oră, două, o jumătate de zi. Practic, asta înseamnă că o persoană ar putea îngheța acolo, așa cum ar fi într-un frigider”.

Apropiat al lui Navalnîi: ”A fost o crimă intenționată”

Vitalie Cojocari: ”Și Navalnîi a fost ținut în acest „dulap”?”

Vladimir Osetchkin: ”Avem motive să suspectăm. Reiterez încă o dată că ceea ce i s-a întâmplat lui a fost o crimă intenționată. Forma exactă a acestei crime, fie că este vorba de otrăvire sau de ținerea sa pentru o perioadă lungă în curtea de plimbare și așa mai departe.

Vom verifica această informație din nou, deoarece mai multe surse diferite raportează acum versiuni diferite, dar toate indică faptul că în orice caz, în penitenciarul numărul 3, au venit indicații din partea aparatului central de a-l trata mai dur pe Alexei Navalnî.

În ceea ce privește documentele concrete de astăzi care să confirme că a fost dat ordinul de a-l ucide pe Navalnîi, desigur că nu există. Acest lucru nu ar fi procedural.

Ce indicații au fost date neoficial, trebuie să discutăm cu sursele noastre, și una dintre ele tocmai ne-a solicitat ajutorul pentru a-i asigura securitatea. Și dacă reușim să intrăm în contact de încredere cu el și să-l evacuăm ulterior, cred că vom avea mai multe informații despre ce s-a întâmplat în ultimele ore în penitenciarul numărul 3 cu Alexei Navalnîi”.

”Numele său va fi înălțat și va intra în mod definitiv în istoria țării noastre”

Vitalie Cojocari: ”Da, mai aveam o întrebare, dacă l-ați cunoscut personal pe Alexei Navalnîi și ce înseamnă moartea lui pentru Rusia, Rusia anului 2024”.

Vladimir Osetchkin: ”Alexei Anatolievici Navalnîi, l-am cunoscut personal. În 2013-2014 lucram în aceeași clădire, în Omega Plaza. Eu aveam munca mea, el atunci iniția Fondul pentru Lupta împotriva Corupției.

În toți acești ani l-am cunoscut pe Alexei Navalnîi ca pe un om cu principii, onest, curajos, care pentru noi toți reprezenta viitorul fericit al Rusiei, așa cum spunea chiar el.  

Desigur, faptul că el a fost ucis, reprezintă și moartea speranței noastre pentru viitor. Pentru un viitor democratic în Rusia”.

Din păcate, e clar că după asasinarea lui că el nu a supraviețuit să vadă acest viitor al Rusiei, dar sper foarte mult că va trăi cauza sa și că susținătorii săi, discipolii săi și chiar locuitorii Rusiei  vor aprecia contribuția sa la dezvoltarea democratică a Rusiei și, în timp, numele său va fi înălțat și va intra în mod definitiv în istoria țării noastre”

Fondatorul Gulagu.net: ”De la executori până la cel care a comandat, dictatorul Putin, să fie pedepsiți pe deplin”

Vladimir Osetchkin: ”Prin curajul său, el a dat un exemplu pentru mulți dintre noi și cred că în memoria lui ar trebui să facem multe lucruri. Dar în primul rând, echipa noastră de la GULAGU.NET va face tot posibilul pentru a descoperi toate împrejurările uciderii oribile, care a avut loc în noaptea de ieri și până azi în a lui Alexei Navalnîi.

Și indiferent cât timp va trece, vom face tot posibilul cât timp suntem în viață pentru a dezvălui această crimă și pentru ca toți cei implicați, de la executori până la cel care a comandat, dictatorul Putin, să fie pedepsiți pe deplin”.

”Generalii FSIN și FSB raportau săptămânal despre situația lui Navalnîi, direct lui Putin”

Vitalie Cojocari: ”Ați menționat despre Putin, credeți că el este cel care a comandat moartea lui?”

Vladimir Osetchkin: ”Fără îndoială, nu există nicio îndoială în această privință. Destinul lui Alexei Navalnîi, arestarea și detenția sa au fost subiectul controlului din partea aparatelor centrale ale FSIN și FSB, iar generalii FSIN și FSB raportau săptămânal despre situația lui Navalnîi, direct lui Putin.

Am vorbit deja despre asta de un an și jumătate. Este stabilit un control totalitar în Rusia asupra sistemului penitenciar. FSIN nu este o organizație independentă, ci este complet sub controlul FSB al Rusiei, în special sub Gruparea M.

Prin urmare, tot ce se întâmplă acolo, inclusiv, așa cum am publicat anul trecut în mai, unele materiale din sursele noastre, am publicat că Gruparea M din cadrul FSB a Rusiei și Gruparea L din cadrul FSIN, aceasta fiind o poliție secretă în cadrul FSIN, supravegheau în secret avocații și pe Navalnîi”.

”Putin a înțeles că poate să omoare ucraineni fără să fie pedepsit și a înțeles că va scăpa nepedepsit pentru crima comisă împotriva lui Navalnîi”

Vladimir Osetchkin: ”Navalnîi era sub control totalitar. Avem documente care arată că operatorii de camerelor video și agenții operaționali monitorizau fiecare mișcare a lui Alexei Navalnîi, raportând totul către conducerea centrală.

Și, desigur, acei generali raportau deja despre aceste lucruri lui Putin. De aceea am spus în repetate rânduri că viitorul lui Navalnîi depinde de Putin, de cum va acționa el.

Și acum este evident că situația, în general, pentru democrație în lume, se deplasează în zona periculoasă. Vedem ce evenimente au loc, inclusiv în SUA.

Putin, evident, se aștepta ca Donald Trump să vină la putere, care să fie blând și, să spunem așa, să fie pozitiv, cum spun ei, în cheia constructivă. Și evident că Putin a încetat să se teamă de orice sancțiuni serioase și consecințe pentru el însuși.

A înțeles că poate să acționeze fără consecințe, el poate să omoare ucraineni fără să fie pedepsit și a înțeles că va scăpa nepedepsit pentru crima comisă împotriva lui Navalnîi.”

”Putin vede în Navalnîi unul dintre principalii săi adversari politici”

Vladimir Osetchkin: ”El vede în Navalnîi unul dintre principalii săi adversari politici și concurenți, concurentul numărul unu. Și să fie reales în momentul… să mimeze organizarea alegerilor, în momentul în care principalul său adversar politic, opozantul, este în închisoare, pentru Putin, era un risc pentru că întotdeauna ar fi fost acuzat că principalul său rival se afla în închisoare.

Acum această acuzație pentru realegerea sa poate fi eliminată, pentru că el va spune că, știți, el era mort și nu aveam niciun concurent pe scena politică, astfel încât poporul m-ar fi reales presupus. Totul este monstruos, totul indică lipsa de umanitate a acestui regim astăzi.

Vitalie Cojocari: ”Vă mulțumesc foarte mult pentru interviu”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE