Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Filmul evenimentelor. Cum a ajuns Alexei Navalnîi cel mai aprig opozant al lui Vladimir Putin și care a fost elementul declanșator

Cel mai fervent oponent al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare, vineri, 16 februarie, după cum precizează autoritățile ruse. Cu toate că varianta oficială este că Navalnîi a murit subit, informațiile nu pot fi verificate și în mod independent.

Alexei Navalnîi (47 de ani) era cel mai înverșunat disident rus care contesta regimul lui Putin și era o voce vehementă în lupta anticorupție. Avocat de profesie, Navalnîi a devenit lider al opoziției într-o Rusie din ce în ce mai autoritară în ultimele trei decenii, odată cu ascensiunea lui Putin. El a organizat numeroase proteste la adresa Kremlinului.

Cum a ajuns Navalnîi cel mai aprig opozant al lui Vladimir Putin

De-a lungul timpului, mai mulți opozanți ai lui Vladimir Putin "au dispărut", tocmai pe fondul acestei opoziții, iar alții au plecat în exil (unii, după închisoare), conform Euronews.

Dar Navalnîi a devenit din ce în ce mai puternic și s-a ridicat în fruntea opoziției printr-o înțelegere profundă a modului în care rețelele de socializare ar putea compensa fluxul de știri propagandistice false ale Kremlinului.

  • Navalnîi s-a născut în Butyn, la aproximativ 40 de kilometri de Moscova. A obținut o diplomă în drept la Universitatea People's Friendship, în 1998, iar apoi a prins o bursă la Yale, în 2010.

Ceea ce a făcut ca Navalnîi să intre și mai mult în atenție a fost faptul că s-a concentrat pe lupta anticorupție în rândul elitelor din Rusia. Acest aspect a deranjat foarte mult, iar Navalnîi a devenit extrem de incomod.

Una dintre primele sale mișcări a fost să cumpere acțiuni în companiile rusești de petrol și gaze, pentru a deveni acționar activist și pentru a face eforturi în ceea ce privește transparența. Activitatea lui Navalnîi a determinat , în rândul rușilor, un sentiment extins că ar fi înșelați, ceea ce a rezonat mai puternic decât preocupările mai abstracte și filosofice despre idealurile democratice și drepturile omului.

De ce a ajuns Navalnîi în închisoare

În 2013, Alexei Navalnîi a fost condamnat pentru delapidare, în ceea ce el numea 'o urmărire penală motivată politic' și a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Dar mai târziu, în mod surprinzător, procuratura a cerut eliberarea sa, în așteptarea apelului. O instanță superioară i-a dat ulterior o pedeapsă cu suspendare.

Cu o zi înainte de a fi condamnat, Navalnîi și-a înregistrat candidatura la funcția de primar al Moscovei. Opoziţia a privit eliberarea sa ca urmare a amplelor proteste din capitală, dar mulţi observatori au pus acest aspect pe seama dorinţei autorităţilor de a da alegerilor la primărie o minimă senzație de legitimitate.

Navalnîi s-a clasat pe locul al doilea în scrutinul pentru capitala Rusiei, o performanță impresionantă împotriva primarului aflat atunci în funcție, care a avut sprijinul mașinăriei politice a lui Putin și care s-a remarcat pentru îmbunătățirea infrastructurii și a esteticii capitalei.

Popularitatea lui Navalnîi a crescut după ce un alt politician carismatic, Boris Nemțov, a fost împușcat mortal pe un pod de lângă Kremlin, în 2015. Din acel moment, ori de câte ori Putin vorbea despre Navalnîi, el a vrut să nu-i pronunțe niciodată numele, referindu-se la el drept 'acea persoană', sau prin expresii similare, într-un efort aparent de a-i diminua importanța.

Însă activitățile lui Navalnîi nu au fost lipsite de controverse. Chiar și în cercurile de opoziție, Navalnîi a fost adesea văzut ca fiind exagerat de naționalist, mai ales atunci când venea în sprijinul drepturilor etnicilor ruși.

Mulți l-au acuzat că a adoptat o poziție ambiguă în urma anexării ilegale a Crimeei de către Rusia, în 2014. Navalnîi a declarat, în mod repetat, că nu vede un viitor ucrainean pentru acea regiune. Deși a condamnat mijloacele de anexare a Crimeei de către Putin, Navalnîi a evitat să spună clar că peninsula ar trebui restituită ucrainenilor. Cu toate acestea, el a reușit, în mare măsură, să depășească consecințele pozițiilor pe care le arăta, prin investigațiile efectuate de Fondul său Anticorupție.

Deși canalele de televiziune controlate de statul rus l-au ignorat oarecum pe Navalnîi, investigațiile sale au rezonat cu rușii mai tineri, prin videoclipuri și postări pe rețele de socializare și pe site-ul său. Apoi activitatea sa s-a extins, de la accentul pus pe corupție, până la o critică generală a regimului Putin.

Navalnîi a fost o figură centrală și în protestele de o amploare fără precedent care au fost făcute pentru a scoate în evidență rezultatele dubioase ale alegerilor, când el a și contestat excluderea candidaților independenți din cursă.

Alexei Navalnîi, otrăvit în Siberia

În 2019, în timp ce ispășea o pedeapsă cu închisoarea pentru implicarea în protestele electorale, Navalnîi a fost dus de urgență la spital, cu o afecțiune despre care autoritățile ruse spuneau că era "o reacție alergică". Însă unii medici au precizat atunci că părea să fie vorba de o otrăvire.

Un an mai târziu, pe 20 august 2020, el s-a îmbolnăvit grav în timpul unui zbor din Tomsk către Moscova. În timp ce se întorcea de la toaletă, Navalnîi s-a prăbușit pe culoar, iar avionul a aterizat de urgență în orașul Omsk, unde Navalnîi a stat două zile în spital. În acel timp, susținătorii săi le-au cerut medicilor să permită ca el să fie dus în Germania, pentru tratament.

Odată ajuns în Germania, medicii au stabilit că el a fost otrăvit cu Novichok, un agent neurotoxic similar cu cel care aproape că l-a ucis pe fostul spion rus Serghei Skripal și pe fiica sa, în Anglia, în 2018 și a provocat moartea unei alte femei.

Timp de două săptămâni, Navalnîi a fost în comă indusă, iar apoi s-a luptat, timp de alte câteva săptămâni, să-și recapete capacitatea de a vorbi și de a se mișca.

Între timp, autoritățile ruse au anunțat că Navalnîi a încălcat termenii unei pedepse cu suspendare pe care o primise într-una dintre condamnările sale pentru delapidare, pe când se afla în Germania. Astfel, autoritățile ruse au anunțat că el va fi arestat dacă se întoarce în Rusia.

Însă nici elitele din Germania și nici membrii familiei nu au reușit să-l convingă să nu revină în Rusia. Așa că Navalnîi și soția sa s-au urcat într-un avion spre Moscova, pe 17 ianuarie 2021. La mai puțin de două săptămâni distanță, el a fost judecat și condamnat la doi ani și jumătate de închisoare.

Șirul de evenimente a declanșat proteste de amploare, care au ajuns în cele mai îndepărtate colțuri ale Rusiei și au făcut ca peste 10.000 de persoane să fie arestate.

Când Putin a început invadarea Ucrainei, pe 24 februarie 2022, Navalnîi a condamnat ferm acest război. Deși se afla în închisoare, el a dat mai multe postări pe rețelele de socializare și a spus-o și în timpul aparițiilor sale la tribunal.

După mai puțin de o lună de la începutul războiului, el a fost condamnat la încă nouă ani, pentru delapidare și sfidare a instanței, într-un caz pe care el și susținătorii săi l-au respins ca fiind fabricat.

Procurorii au deschis imediat o nouă anchetă, iar în august 2023, Navalnîi a fost condamnat și pentru extremism și a primit 19 ani de închisoare.

Navalnîi a murit vineri, 16 februarie, după spusele autorităților ruse, fără ca informațiile să poată fi verificate deocamdată. El se plimba prin închisoare, când s-a simțit rău și și-a pierdut conștiința, potrivit Serviciului Federal al Penitenciarelor. O ambulanță a sosit pentru a încerca să-l resusciteze, dar Navalnîi a murit. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a spus că rezultatele investigației morții lui ar fi "în curs de anchetare".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE