Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Închisoarea în care a murit Navalnîi e supranumită "Lupul polar": "La minus 45 de grade, dacă unul se mișca, toți erau stropiți cu apă"

Alexei Navalnîi a murit într-o închisoare dintr-o regiune arctică a Rusiei, vineri, 16 februarie. Disidentul rus, cunoscut critic și opozant al președintelui Vladimir Putin, ar fi decedat subit, după cum susțin oficialii ruși, în timp ce executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare.

Navalnîi, care avea 47 de ani, fusese mutat chiar înainte de Crăciun în acea colonie penitenciară, cu indicativul IK-3, din Kharp, aflată în districtul autonom Yamal-Nenets, după ce apropiații săi pierduseră legătura cu el timp de două săptămâni. Aflată la 1.900 de kilometri de capitala Moscova, închisoarea a fost fondată în anii 1960 și era un sistem gulag de lagăre sovietice, unde munca forțată era la ordinea zilei în acele vremuri, după cum precizează publicația Moskovski Komsomolets.

"Lupul polar", închisoarea în care a murit Alexei Nalalnîi

Navalnîi chiar a vorbit în termeni ironici despre condițiile din închisoarea "Lupul polar", imediat după ce a ajuns acolo: "Până acum nu a fost mai frig de minus 32 de grade. Nimic nu te înviorează mai bine decât o plimbare în Yamalia, la 6:30 dimineața. Chiar și la temperatura aceasta, te poți plimba mai mult de jumătate de oră doar dacă reușești să faci să îți crească un nas nou, urechi noi și degete noi".

Alexei Navalnîi a și postat o fotografie cu acea curte, despre care spunea că este pentru plimbare. El a precizat că are o lățime de trei pași și o lungime de 11 pași. În decrierea pe care a adăugat-o, Navalnîi a făcut comparația cu filmul The Revenant, în care actorul principal se adăpostea de frig în interiorul cadavrului unui cal: "Nu cred că aceea ar fi funcționat aici. Un cal mort ar îngheța în 15 minute. Avem nevoie de un elefant aici, dar unul prăjit".

Recunoscută pentru condițiile extreme, închisoarea IK-3 găzduiește cei mai periculoși condamnați din Rusia, care execută cele mai mari pedepse pentru cele mai grave infracțiuni. De-a lungul timpului, organizațiile pentru drepturile omului au scos la iveală faptul că acolo sunt trimiși și unii prizonieri politici, în accepțiunea Guvernului.

Prizonieri torturați de către personalul închisorii IK-3

În ultimii ani, au existat și mărturii ale unor foști deținuți. În 2018, unul dintre aceștia a dezvăluit că prizonierii erau torturați de către personalul închisorii. Pentru că acea colonie penitenciară este situată în apropierea cercului polar, temperaturile coboară și la minus 45 de grade în timpul iernii, sau chiar mai jos.

Un fost coordonator regional al lui Navalnîi din zona Tiumen, Ivan Vostrikov, a fost în Kharp și a văzut închisoarea: "Este aproape imposibil să scapi de acolo. Sunt sute de kilometri de tundră pe de o parte și munții Urai pe cealaltă parte".

"Iarna, deținuții erau adunați rapid în curte, în haine subțiri. Ei erau ținuți în formație și nu li se permitea să aplaude sau să își frece mâinile. Erau obligați să stea în picioare timp de 30 sau 40 de minute, fără să se miște, când erau minus 45 de grade Celsius sau mai frig.

Dacă o persoană se mișca, tot grupul era stropit cu apă. În primăvară, au introdus o nouă tortură: țânțarii și muștele care pișcau. Dacă mișcai o mână, urma apa. Pur și simplu stropeau tot grupul cu un tun de apă", a spus Olga Romanova, activistă pentru drepturile deținuților, citată de Radio Free Europe.

VEZI GALERIA
6 imagini

În acea închisoare a stat, timp de cinci ani, și un ucrainean, cineastul Oleg Sentsov, care a fost condamnat pentru terorism. În decembrie 2023, el a povestit, pentru aceeași sursă,

"De îndată ce treci pragul, te anunță că te afli în purgatoriu, unde nu ai niciun drept și nu ai cui să te plângi. Bătăi, umilințe, șocuri electrice, ești ținut într-o celulă rece, dezbrăcat sau în haine ude. Dar asta nu e cel mai rău.

Poți fi închis, în poziție fetală, într-o cutie de fier în care abia poți respira și trebuie să urinezi pe tine. În mod obișnuit, te amenință că te vor viola în timp ce te bat", a spus Oleg Sentsov, potrivit sursei citate.

  • IK-3 poate găzdui până la 1.050 de deținuți.

"Când deținuții intră în colonie, sunt duși la baie. Când un om se dezbracă și se duce să se spele, apa este oprită și intră oameni cu măști și încep să îl bată. În cazul meu, acest lucru a durat cam o jumătate de oră. Erau în jur de 15 persoane, atât deținuți, cât și angajați. M-au pus la podea și m-au bătut cu bastoane și pumni pe fese, pe cap, pe față, pe coaste. N-au oferit nicio asistență medicală", a spus Mikho Khulililidze, un fost condamnat care și-a ispășit pedeapsa în IK-3.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE