Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Invazia Ucrainei prin ochii lui Zelenski. Principalele momente care l-au avut în centru pe președintele ucrainean

De la invazia Ucrainei din 24 februarie 2022, președintele Volodimir Zelenski a devenit unul dintre cei mai cunoscuți lideri din lume (Zelenski a fost desemnat „personalitatea anului 2022” de către revista TIME).

Zelenski a fost inițial sceptic în legătură cu avertismentele venite de la Washington care spuneau că Rusia era pe cale să lanseze o invazie militară pe scară largă. Ulterior, Zelenski a reușit să ralieze națiunea ucraineană în jurul său și să obțină sprijinul statelor NATO, refuzând să părăsească țara în toiul invaziei militare.

Iată care au fost cele mai importante momente ale liderului Ucrainei în ultimii doi ani.

Rusia invadează. Zelenski rămâne la Kiev

Când Rusia a început invazia pe scară largă a Ucrainei, la 24 februarie 2022, există temerea că Rusia va încerca o operațiune de decapitare a guvernului de la Kiev, prin asasinarea pe Zelenski. Statele Unite erau pregătite să ajute la evacuarea liderului ucrainean. În schimb, Zelenski a decis să rămână la Kiev - postând un videoclip cu el însuși și alți membri ai guvernului său pe străzile Kievului la 25 februarie. "Suntem cu toții aici, apărându-ne independența, statul nostru", a spus el.

Decizia lui Zelenski avea să-i inspire pe ucraineni și va contribui la sprijinul larg oferit Ucrainei de către statele membre NATO.

Zelenski condamnă "genocidul" de la Bucha

După ce trupele rusești s-au retras din Bucha, în martie 2022, după o ocupație de câteva săptămâni, autoritățile ucrainene au descoperit adevărate scene de groază. Dovezile arătau că forțele rusești au ucis și torturat civili în această zonă. La 4 aprilie, Zelenski s-a deplasat la Bucha și a acuzat Rusia că a comis crime de război și genocid. El a declarat jurnaliștilor: "Vrem să arătați lumii ce s-a întâmplat aici".

Zelenski vizitează triumfător Izium

După ce forțele ucrainene au eliberat orașul Izium din estul Ucrainei, Zelenski a vizitat orașul pentru a se întâlni cu trupele. Acest lucru a marcat un moment important, deoarece contraofensiva ucraineană din 2022 va lua amploare și va culmina cu retragerea forțelor ruse din această parte a țării.

Într-un discurs ținut la Izium, Zelenski a declarat că Rusia ar putea ocupa temporar părți din Ucraina, dar nu va "ocupa niciodată poporul nostru, poporul ucrainean".

Zelenski vizitează SUA pentru prima dată de la invazia Rusiei

La 21 decembrie 2022, Zelenski efectuează o vizită în Statele Unite, în prima sa călătorie în afara Ucrainei de la începutul războiului. Alegerea a fost una simbolică, Statele Unite fiind principalul ajutor la Kievului.

"Atât de multe lucruri în lume depind de voi", a spus Zelenski în fața Congresului SUA. La scurt timp după aceea, Congresul a aprobat o nouă asistență de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Zelenski îl întâmpină pe Biden la Kiev

La 20 februarie 2023, președintele Biden a făcut o călătorie la Kiev. Inițial, vizita președintelui SUA a fost secretizată din motive de securitate. Călătoria lui Biden la Kiev avea să reprezinte o demonstrație a sprijinului american pentru Ucraina, la doar patru zile înainte de prima aniversare a invaziei ruse.

Zelenski vizitează din nou Washingtonul

În decembrie 2023, la un an de la prima sa vizită, Zelenski s-a întors la Washington pentru a se întâlni cu Biden și cu liderii Congresului și pentru a cere continuarea asistenței pentru Ucraina. De data aceasta, Zelenski nu a plecat cu un pachet de ajutor. În schimb, Congresul nu a aprobat cererea lui Biden de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Zelenski la Avdiivka

La sfârșitul anului 2023 Volodimir Zelenski a vizitat trupele care luptau la Avdiivka. În lunile următoare, apărătorii ucraineni au fost nevoiți să se retragă. Rușii au anunțat cucerirea orașului în 2024, iar retragerea dezorganizată a forțelor ucrainene de pe pozițiile din Avdiivka avea să ducă la capturarea sau dispariția a aproximativ 1.000 de militari.

Zelenski îl destituie pe generalul Zalujnîi de la comanda armatei

La începutul lunii februarie, Zelenski l-a destituit pe generalul Zalujnîi de la comanda armatei, cu scopul de a reorganiza forțele militare după contraofensiva eșuată din vara anului trecut. După cum relata publicația The Washington Post, mișcarea a venit după mai multe demiteri ale unor oficiali guvernamentali de top în 2023, pe fondul unor acuzații de corupție.

Zelenski le cere partenerilor internaționali să nu abandoneze Ucraina

În prezent, Congresul SUA continuă să blocheze asistența militară destinată Ucrainei. Zilele trecute, Zelenski a vorbit la Conferința de Securitate de la München, unde a declarat că Ucraina are nevoie de mai multe arme, în special artilerie și arme cu rază lungă de acțiune. Dacă Ucraina va fi lăsată singură, a spus el, "Rusia ne va distruge pe noi" și alte state din apropiere. El a adăugat că "2024 trebuie să devină momentul pentru o restaurare completă a unei ordini mondiale bazate pe reguli".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE