Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sute de militari ucraineni ar fi fost capturați în timpul retragerii de la Avdiivka. SUA spun că pierderea orașului nu reprezintă un eșec strategic masiv

Sute de soldați ucraineni ar fi fost capturați de către unitățile rusești în timpul retragerii haotice din jurul orașului Avdiivka, potrivit unor înalți oficiali occidentali citați de către New York Times.

În felul acesta capturarea de către ruși a orașului Avdiivka nu reprezintă doar o pierdere simbolică pentru forțele ucrainene, ci și o lovitură dată moralului deja scăzut al ucrainenilor. Totodată, pierderile de pe câmpul de luptă sunt o consecință a blocajului din Congresul american în ceea ce privește un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev.

Estimările privind numărul militarilor ucraineni capturați sau dispăruți variază. Doi militari familiarizați cu retragerea din jurul orașului au estimat că între 850 și 1000 de militari ar fi fost capturați sau sunt dați dispăruți. Oficialii occidentali vorbesc despre cifre similare.

SUA spun că pierderea orașului Avdiivka nu are un impact strategic masiv

Oficialii americani spun că pierderea orașului Avdiivka nu reprezintă un regres strategic semnificativ, argumentând că câștigurile rusești în estul Ucrainei nu vor duce neapărat la o prăbușire a frontului și este puțin probabil ca Moscova să poată organiza o altă ofensivă majoră în viitorul apropiat.

Dar capturarea a sute de soldați ar putea schimba acest calcul. Asta pentru că ucrainenii se confruntă deja cu o penurie de forțe militare. Oficialii americani vorbesc despre o degradare a moralului forțelor ucrainene ca urmare a contraofensivei eșuate de anul trecut. Oficialii militari ucraineni spun că doresc sp mobilizeze până la 500.000 de oameni, dar această cerere a înregistrat o opoziție în Paramentul de la Kiev. Capturarea a sute de soldați, în special a celor cu experiență, ar face ca nevoia de trupe să fie mai acută. Prin urmare, căderea orașului Avdiivka ar putea fi mai importantă decât părea inițial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE