Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia anunță cucerirea orașului Avdiivka din Ucraina, cu câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale

Rusia a anunțat duminică faptul că deține în totalitate controlul asupra orașului Avdiivka, după retragerea trupelor ucrainene. Cu toate acestea, Moscova a semnalat că unele trupe ucrainene stau ascunse în continuare într-o fabrică de cocs din localitate, relatează agenția Reuters.

Cucerirea Avdiivka este considerată cea mai mare victorie a Rusiei de la capturarea orașului Bahmut în mai 2023 și are loc la aproape doi ani de când președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a precizat că trupele sale au avansat 8,6 kilometri în această zonă în care linia frontului însumează 1.000 de kilometri. Înaintarea trupelor rusești are loc după o luptă urbană, ce a dus la distrugerea și depopularea orașului Avdiivka.

De cealaltă parte, Ucraina a precizat că a ordonat retragerea pentru ca trupele sale să nu fie încercuite după mai multe luni de lupte violente.

Președintele rus Vladimir Putin a salutat cucerirea Avdiivka, pe care o consideră o victorie importantă.

"Șeful statului i-a felicitat pe soldații ruși pentru acest succes, o victorie importantă", a anunțat Kremlinul.

După eșecul contraofensivei ucrainene din 2023, Moscova a încercat să decimeze forțele ucrainene chiar în momentul în care Kievul ia în calcul o nouă mobilizare de proporții. De altfel, președintele Volodimir Zelenski a anumit un nou comandant pentru a gestiona eforturile de război.

Rusia anunță măsuri pentru a ”curăța complet” orașul Avdiivka

În schimb, Rusia a anunțat că unele forțe ucrainene sunt încă blocate la fabrica de cocs din perioada sovietică din Avdiivka, ce era cândva una dintre cele mai mari din Europa. Potrivit sursei citate, zona este esențială pentru Rusia să poată controla în totalitate regiunea industrială Donbas.

”Se iau măsuri pentru a curăța complet orașul de militanți și pentru a bloca unitățile ucrainene care au părăsit orașul și sunt masate la uzina chimică și de cocs din Avdiivka", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Autoritățile ucrainene nu au făcut deocamdată niciun comentariu n acest sens. Televiziunea de stat rusă a arătat cum steagurile ucrainene au fost înlăturate din Avdiivka, iar steagul tricolor alb, albastru și roșu al Rusiei a fost arborat, inclusiv deasupra uzinei de cocs.

Rusia a catalogat retragerea ucrainenilor drept haotică, precizând că unii soldați au lăsat în urmă arme.

Orașul Avdiivka, care este numită Avdeyevka de către ruși, a fost distrus din cauza conflictului ce durează de 10 ani. Zona deține un simbolism deosebit pentru Rusia, deoarece a fost ocupată pentru scurt timp în 2014 de separatiștii susținuți de Moscova, care au cucerit o porțiune din estul Ucrainei, însă a fost apoi recuperată de trupele ucrainene care au construit fortificații extinse.

Capturarea orașului Avdiivka crește moralul înainte de alegerile prezidențiale

Capturarea Avdiivka ar putea duce la creșterea moralului în Rusia, înainte de candidatura lui Vladrimi Putin la alegerile prezidențiale din martie, un scrutin pe care aproape sigur că-l va câștiga, în lipsa unei opoziții reale.

Nici Rusia și nici Ucraina nu au oferit detalii despre pierderile suferite în război sau în bătălia dură pentru Avdiivka. Evaluările serviciilor de informații occidentale spun că sute de mii de oameni din ambele tabere au fost uciși sau răniți în război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE