Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata Ucrainei s-a retras din Avdiivka. Zelenski: ”O decizie logică pentru a salva vieţi ucrainene”

Trupele ucrainene s-au retras din oraşul estic Avdiivka pentru a evita încercuirea, a anunțat generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor din zonă.

17/02/2024 , 15:06

Zelenski motivează retragerea militarilor ucraineni din Avdiivka: Este o decizie corectă pentru a nu fi înconjuraţi

Retragerea trupelor ucrainene din orașul Avdiivka reprezintă o decizie ”foarte logică şi profesionistă”, a transmis președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a explicat că hotărârea a fost luată pentru a salva viețile soldaților ucraineni ce apărau acest oraș din estul țării, în fața atacurilor Rusiei.

”Este o decizie foarte logică şi profesionistă de a salva cât mai multe vieţi ucrainene", a spus şeful statului în timpul discursului său la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Volodimir Zelenski a motivat că, pentru Ucraina, este important să protejeze vieţile soldaţilor săi, care sunt, alături de armament, principalul element al apărării ucrainene.

”Este o decizie corectă pentru a nu fi înconjuraţi”, a explicat preşedintele ucrainean, conform Agerpres.

Volodimir Zelenski: Nu avem arme cu rază lungă de acţiune şi Rusia le are

De asemenea, Președintele ucrainean a vorbit despre numărul mare de victime înregistrat de Rusia în ofensiva de a controla Avdiivka. Pentru fiecare soldat ucrainean care a murit în luptă în această zonă a frontului, şapte soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa, a subliniat liderul de la Kiev.

”Din octombrie au atacat bietul Avdiivka cu toate armele şi cu toată puterea pe care o au, cu mii de soldaţi care au murit. Cu zeci de mii de morţi. Ce a obţinut Rusia? Epuizarea armatei sale”, a punctat Zelenski.

El a avertizat că Ucraina duce lipsă de armele de care are nevoie.

”Nu avem arme cu rază lungă de acţiune şi Rusia le are", a spus el, menţionând inferioritatea ucraineană în domeniul artileriei drept o altă problemă pe care armata sa o are în acest război.

Ucraina, a spus Zelenski, "are artilerie cu o rază de acţiune mai mică de 20 de kilometri, iar artileria rusă are o rază de acţiune de aproximativ 40 de kilometri".

De asemenea, Volodimir Zelenski a reamintit că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a pune capăt dominaţiei aeriene ruse şi să facă posibilă avansarea din nou a soldaţilor săi.

”Vom putea să-i surprindem anul acesta cu sistemele noastre de drone, cu sistemele noastre de război radio-electronic", a spus el despre materialul de producţie proprie pe care îl dezvoltă Ucraina.

Aceasta este considerată cea mai mare victorie simbolică a Rusiei, după eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului trecut. Avdiivka se află la doar câțiva kilometri de Donețk, capitala regiunii cu același nume pe care președintele rus Vladimir Putin încă nu a reușit să o cucerească în totalitate, în pofida anexării sale ilegale, la începutul invaziei din Ucraina.

Armata ucraineană s-a retras din Avdiivka, în condițiile în care situația din acest oraș din estul s-a deteriorat considerabil în ultimele zile, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

”Conform ordinului primit, (ne-am) retras din Avdiivka pe poziţii pregătite în prealabil", a scris generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor din zonă pe Telegram.

Orașul Avdiivka, distrus aproape în totalitate la doi ani de la izbucnirea războiului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski promisese joi că va face "tot ceea ce este posibil" pentru a salva efectivele militare aflate în dificultate pe frontul estic, în special cele care luptă la Avdiivka.

După ce contraofensiva Kievului a eșuat în vara anului trecut, Rusia a trecut la atac, profitând de faptul că forțele ucrainene se confruntă cu deficit de personal și de muniții.

De altfel, Statele Unite au avertizat ”Avdiivka riscă să cadă sub control rus”, în condițiile în care ajutorul militar promis de administraţia de la Washington este blocat de congresmenii republicani.

Autoritățile ucrainene susțin că orașul Avdiivka este în mare parte distrus și aproape 900 de civili nu și-au părăsit locuințele. Prin capturarea acestei localități, Rusia speră că va împiedica bombardamentele ucrainene ce vizează Doneţkul.

Presiunea pe trupele ucrainene este tot mai mare pe măsură ce se apropie împlinirea a doi ani de când Rusia a atacat Ucraina. Forțele ucrainene au tot mai puține resurse militare, iar republicanii americani au blocat un pachet major de ajutor din partea Statelor Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE