Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski caută sprijinul liderilor europeni, în contextul incertitudinii provocate de alegerile din SUA

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri la Berlin, prima etapă a unui turneu european pe parcursul căruia va semna mai multe acorduri bilaterale de securitate, informează AFP, citat de Agerores.

"Ne aşteaptă două zile importante. Sunt prevăzute întâlniri cu partenerii noştri în Germania şi Franţa, pentru a discuta o nouă arhitectură de securitate pentru Ucraina", a scris el pe Telegram.

Liderul de la Kiev urma să se întâlnească cu cancelarul german Olaf Scholz. După semnarea acordului între Ucraina şi Germania, era programat un dialog bilateral, apoi o conferinţă de presă comună.

În cursul serii, Zelenski va ajunge la Paris, unde este aşteptat de preşedintele francez Emmanuel Macron. Cei doi vor semna de asemenea un acord privind "sprijinul militar de lungă durată pentru Ucraina" şi "sprijinul economic şi în materie de asistenţă civilă pentru a întări rezistenţa Ucrainei", a comunicat preşedinţia Franţei.

Volodimir Zelenski, primit de Emmanuel Macron

Pe frontul unde ucrainenii rezistă în continuare invaziei ruse, după aproape doi ani de la începutul războiului, situaţia este dificilă: Rusia se află în ofensivă, iar în oraşul Avdiivka din estul Ucrainei se dau lupte grele, fiind posibil ca poziţiile ucrainene să cedeze după luni de asalturi ruse, menţionează AFP.

Ministrul francez de externe Stephane Sejourne a arătat însă că "eforturile actuale pentru Ucraina sunt nimic faţă de cele pe care va trebui să le desfăşurăm împotriva unei Rusii care s-ar simţi învingătoare". Într-un dialog găzduit vineri de cotidianul Le Monde, el a adăugat: "Să nu cedăm tentaţiei oboselii sau a indiferenţei".

Regatul Unit a fost primul stat occidental care a încheiat un acord bilateral de securitate cu Ucraina, în 12 februarie, când premierul britanic Rishi Sunak a făcut o vizită la Kiev, reaminteşte AFP, arătând că înţelegerile de acest gen au rolul de a garanta susţinerea pentru Kiev pe termen lung, înainte de aderarea la NATO.

Calendarul NATO pentru integrarea Ucrainei

La cel mai recent summit al alianţei, în iulie 2023, la Vilnus, NATO nu a stabilit un calendar pentru primirea Ucrainei.

Angajamentele formulate ar putea prevedea livrarea de echipamente militare compatibile cu cele ale NATO, instruirea unor militari ucraineni şi consolidarea industriei de apărare a ţării.

Zelenski urmează să se întâlnească sâmbătă, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, şi cu vicepreşedinta americană Kamala Harris. La reuniunea anuală a elitei geopolitice, el va ţine un discurs şi va avea mai multe întrevederi bilaterale. În metropola bavareză vor fi prezenţi, printre alţii, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi.

Subiectele discutate la conferinţa numită uneori şi "Davosul Apărării" nu se vor limita însă la războiul din Ucraina. Pe agendă se află şi conflictul din Gaza între Israel şi gruparea islamistă Hamas sau alegerile prezidenţiale programate la toamnă în Statele Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE