Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski caută sprijin în Franța și Germania. Macron reafirmă sprijinul ferm pentru Kiev în fața agresiunii Rusiei

Ucraina și Franța vor semna, vineri, un acord de securitate, la Paris. Între timp, miniștrii Apărării din NATO au dezbătut continuarea sprijinului militar pentru Ucraina și sporirea cheltuielilor pentru Apărare. În total, aliații europeni vor investi, în acest an, 380 de miliarde de dolari în Apărare, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Volodimir Zelenski caută sprijin în Franța și Germania

În condițiile în care sprijinul pentru Ucraina naște dispute politice în Congresul american, președintele Volodimir Zelenski va merge într-un scurt turneu în Franța și Germania. La Paris, liderul ucrainean va avea discuții cu președintele Emmanuel Macron. Cei doi vor semna un acord bilateral de securitate.

Detaliile acordului nu au fost încă dezvăluite, însă Macron a reafirmat recent sprijinul ferm pentru Kiev în fața agresiunii Rusiei. Un parteneriat strategic a fost semnat și între Ucraina, și Regatul Unit al Marii Britanii luna trecută. Documentul prevede garanții de securitate pe o perioadă de 10 ani.

Zelenski va merge și în Germania, unde se va întâlni cu cancelarul Olaf Scholz.

Între timp, la reuniunea miniștrilor Apărării din NATO, secretarul general a vorbit din nou despre nevoia de a spori cheltuielile de apărare și producția de muniție.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Suntem pe drumul cel bun. Mă aștept ca 18 aliați să aloce 2% din PIB pentru cheltuieli de Apărare în acest an. În 2024, aliații europeni vor investi împreună, pentru Apărare, 380 miliarde de dolari”.

Șeful NATO a mai spus că este în interesul securității naționale a Statelor Unite ca alianța nord-atlantică să rămână puternică.

Stoltenberg speră să fie deblocate cele peste 60 de miliarde de dolari promise Kievului de administrația Biden.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Vedem deja impactul pe care îl are faptul că Statele Unite nu au putut lua o decizie (privind ajutorul pentru Ucraina n.r.), dar sper ca SUA să poată lua o hotărâre, Congresul și Camera Reprezentaților să ajungă la un acord privind continuarea sprijinului pentru Ucraina. Dacă îi permitem președintelui Putin să câștige, nu va fi tragic doar pentru Ucraina și ucraineni, va fi periculos pentru noi toți”. 

Marea Britanie va conduce o coaliție internațională menită să furnizeze un milion de drone Ucrainei.

Grant Shapps, ministrul britanic al Apărării: „Regatul Unit investește 200 de milioane de lire în drone pentru Ucraina și am văzut evoluții foarte rapide în această zonă. Este extrem de important. La o scară mai largă a NATO, acest lucru se întâmplă într-un moment critic pentru aliați și pentru Ucraina”.

Este de așteptat ca sprijinul pentru Ucraina să fie și principala temă a Conferinței de securitate de la München, la care vor participa, de asemenea, președintele Zelenski și vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE