Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jens Stoltenberg, șeful NATO: Orice încercare de a deconecta Europa de America de Nord va diviza Europa

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avertizat Europa să nu încerce să se bazeze doar pe însăşi pentru apărare, după ce comentarii ale lui Donald Trump au declanşat o nouă dezbatere cu privire la faptul dacă aceasta poate continua să conteze pe protecţie din partea Statelor Unite, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Jens Stoltenberg, șeful NATO: Orice încercare de a deconecta Europa de America de Nord va diviza Europa

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Uniunea Europeană nu poate apăra Europa. 80% din cheltuielile de apărare ale NATO vin de la aliaţi NATO din afara UE”, a afirmat Stoltenberg într-un interviu pentru Reuters.

El a mai spus că este clar că securitatea Europei depinde nu doar de ea însăşi, ci şi de membri NATO precum Statele Unite, Canada, Turcia, Norvegia şi Islanda.

„La o simplă privire pe hartă, este evident că toate aceste state, aliaţi din afara UE, sunt vitale pentru protecţia Europei. Orice încercare de a deconecta Europa de America de Nord va diviza de asemenea Europa”, a precizat secretarul general al NATO.

Multe ţări europene, mai ales din Europa de Est, văd în SUA principalul lor garant de securitate şi s-ar opune oricărui gest de a schimba situaţia.

Miercuri, Stoltenberg a declarat că aliaţii europeni vor investi echivalentul a 380 miliarde în apărare în acest an, majorându-şi cheltuielile militare până la un procent estimat de 2% din PIB total în 2024.

Pe de altă parte, Donald Trump a declarat, recent, că ar „încuraja” Rusia să atace oricare dintre aliații NATO ai SUA care nu și-au îndeplinit obligațiile financiare. Declarația fostului președinte și prezumtiv candidat republican pentru 2024 a fost descrisă ca fiind „îngrozitoare și dementă” de către Casa Albă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE