Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficiali occidentali critică dur comentariile lui Trump despre NATO: ”Orice atac la adresa NATO va fi întâmpinat cu un răspuns unit și energic”

Înalți oficiali occidentali l-au criticat duminică pe fostul președinte Donald Trump după ce acesta a sugerat că SUA ar putea să nu-i protejeze pe aliații din NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare de o potențială invazie rusă.

"Orice sugestie că aliații nu se vor apăra reciproc subminează întreaga noastră securitate, inclusiv cea a SUA, și îi expune pe soldații americani și europeni la riscuri sporite", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o declarație scrisă.

"Orice atac la adresa NATO va fi întâmpinat cu un răspuns unit și energic", a adăugat el, reacționând la remarcile făcute sâmbătă de Trump, care va fi probabil candidatul republican la alegerile prezidențiale americane din acest an.

Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a intervenit și el.

"Motto-ul NATO 'unul pentru toți, toți pentru unul' este un angajament concret. Subminarea credibilității țărilor aliate înseamnă slăbirea întregului NATO. Nicio campanie electorală nu este o scuză pentru a se juca cu securitatea Alianței", a scris el pe platforma de socializare X.

Ministerul de Externe al Germaniei a postat mesajul "Unul pentru toți și toți pentru unul" cu hashtag-ul #StrongerTogether pe contul său X în limba engleză, după comentariile lui Trump.

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a declarat: "Declarațiile nesăbuite privind securitatea #NATO și solidaritatea art. 5 servesc doar intereselor (președintelui rus Vladimir) Putin."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE