Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump, condamnat să plătească o amendă de peste 350 de milioane de dolari. Fostul președinte e acuzat de fraudă

Fostul președinte american Donald Trump va trebui să plătească daune în valoare de 355 de milioane de dolari în dosarul în care este acuzat de fraudă financiară în cadrul imperiului său imobiliar. Mai mult, judecătorul i-a interzis să mai facă afaceri în statul New York timp de trei ani. În replică, Donald Trump a spus despre proces că este unul ”total fals”.

În acest caz, fostul lider de la Casa Albă din perioada 2017-2021 și compania sa Trump Organisation sunt acuzați că au supraevaluat valoarea unor active în documentele depuse la bănci și societăți de asigurare, pentru a obține împrumuturi în condiții mai bune. În același dosar au fost condamnați și fiii fostului președinte, care nu au voie să facă afaceri în New York timp de doi ani.

Donald Trump a fost condamnat pentru fraudă fiscală. Ce interdicții are fostul președinte

Potrivit hotărârii instanței, un document judiciar de 92 de pagini, judecătorul Arthur Engoron de la Curtea Supremă a statului New York l-a privat pe Donald Trump de gestionarea "oricărei afaceri sau entităţi juridice la New York pentru o perioadă de trei ani" şi l-a obligat să plătească amenzi în valoare de 354,86 milioane de dolari, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres.

În plus, în octombrie 2022, procuroarea generală a statului New York, Letitia James, a depus o plângere împotriva lui în Donald Trump şi l-a constrâns, alături de cei doi fii ai săi adulţi Donald Jr şi Eric Trump şi de grupul lor familial, la un proces civil pentru înşelăciune, din octombrie până în ianuarie.

Astfel, cea mai înaltă magistrată a statului New York, aleasă din Partidul Democrat, a solicitat despăgubiri în valoare de 370 de milioane de dolari.

Letitia James a salutat vineri "o victorie imensă pentru acest stat şi această ţară".

Donald Trump acuză instanța de ”ingerințe electorale”

Pe reţeaua sa Truth Social, Donald Trump l-a criticat în termeni duri pe judecătorul Engoron, pe care l-a catalogat drept ”veros”, iar procuroarea generală a descris-o ca fiind ”total coruptă”.

Trump, care este principalul favorit pentru a fi desemnat de Partidul Republican candidat la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, a denunțat încă o dată o ”ingerinţă electorală”.

De asemenea, Alina Habba, avocata care-l reprezintă la proces, a vorbit despre o nedreptate vădită” faţă de clientul ei, pe care-l consideră o victimă a ”persecuţiei necontenite” şi a ”vânătorii politice de vrăjitoare”.

Apărătoarea a anunțat că va contesta decizia instanței. În schimb, acest lucru nu îl va scuti automat pe Donald Trump de a plăti imediat amenzile de 355 de milioane de dolari, a avertizat Brian Quinn, profesor de drept la Universitatea Boston College.

Acesta este al patrulea caz în care este implicat Trump, care vrea un nou mandat de președinte. El se declară nevinovat și susține că este victima unor procese politice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE