Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden, reacție dură după ce Trump a spus că ar încuraja Rusia să atace țări NATO: "Trebuie să-mi limpezesc puțin mintea"

Președintele SUA, Joe Biden, a ținut să sublinieze din nou gravitatea declarațiile lui Donald Trump din urmă cu câteva zile. Șeful statului american a spus că nu i-a venit să creadă atunci când a auzit că Trump a încurajat Rusia să atace o țară NATO și că americanii nu vor sări în ajutor.

Joe Biden: "Trebuie să nu spun ce gândesc cu adevărat"

"Trebuie să realizăm cu ce avem de-a face. Cu toții ar trebui să respingem declarațiile periculoase făcute de președintele anterior, care a invitat Rusia să invadeze aliații noștri NATO dacă aceștia nu plătesc. El a spus că, dacă un aliat nu își plătește cotizațiile, încurajează Rusia 'să facă ce naiba vrea'.

Cred că trebuie să-mi limpezesc puțin mintea și să nu spun ce gândesc cu adevărat, dar să fiu clar. Este ceva scandalos ca un fost președinte să spună așa ceva. Nu pot să înțeleg. Atât timp cât sunt eu președinte, America susține angajamentul nostru sacru față de aliații noștri NATO", a spus Joe Biden, citat de Guardian.

Trump afirmase că, dacă va ajunge din nou preşedinte, Statele Unite nu vor asigura protecţie faţă de Rusia aliaţilor din NATO care nu îşi îndeplinesc obligaţiile financiare.

Într-un discurs de campanie de la sfârşitul săptămânii trecute, el a relatat că şeful de stat al "unei ţări măreţe" l-a întrebat odată dacă SUA vor apăra ţara respectivă de Rusia în caz că nu îşi achită cheltuielile de apărare. Republicanul susţine că replica sa a fost: "nu, nu vă voi proteja" și a adăugat că ar "încuraja Rusia să facă ce naiba vrea".

NATO se bazează pe principiul descurajării: articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic prevede că un atac armat asupra oricărui membru este considerat un atac împotriva tuturor aliaţilor.

Articolul respectiv a fost invocat o singură dată în istorie, chiar în sprijinul Statelor Unite, după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE