Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump va fi judecat din 25 martie, la New York. Primul proces penal din istorie al unui fost președinte american

Fostul președinte american Donald Trump poate fi judecat, după ce judecătorul Juan Merchan, de la un tribunal din New York, a respins cererea de anularea a urmăririi sale penale într-unul dintre cele patru procese în care este implicat. Merchan a stabilit și data începerii acestui proces, 25 martie 2024.

Este vorba despre dosarul în care fostul șef al statului e acuzat că ar fi făcut o plată, în 2016, pentru a cumpăra tăcerea unei vedete de filme pentru adulți, Stormy Daniels.

Procesul lui Donald Trump începe pe 25 martie

Astfel, acesta va fi primul proces penal din istorie care este intentat unui fost președinte american, conform Reuters. Decizia instanței vine în contextul în care Trump dorește să fie nominalizat de republicani drept candidat pentru un nou mandat la președinția SUA.

  • Primul mandat al lui Trump a fost în perioada 2017-2021.
  • Alegerile pentru președinția SUA vor avea loc pe 5 noiembrie 2024.

Prin avocații săi, Donald Trump ceruse respingerea celor 34 de capete de acuzare (34 de fraude contabile) în acest dosar, în care el este acuzat că ar fi falsificat niște documente contabile pentru a acoperi o plată de 130.000 de dolari către Stormy Daniels (numele său real este Stephanie Clifford), înainte de alegerile din 2016.

Suma ar fi fost menită să o împiedice pe Stormy Daniels să vorbească în public, înainte de alegerile din 2016, despre o aventuă amoroasă pe care ea ar fi avut-o cu Trump cu un deceniu în urmă. Donald Trump a negat totul.

"Nu ar fi creat acest proces dacă nu ar fi fost din cauza faptului că eu candidez la președinție și mă descurc bine", a insistat Trump, înainte de a fi audiat.

  • La sosirea lui Trump la tribunal, mai mulți protestatari aveau pancarte și strigau "Fără dictatori în SUA".

În patru state din SUA, Donald Trump a câștigat nominalizările pentru a candida la președinția SUA, însă specialiștii spun că ar putea să nu mai câștige în alte zeci de state în cazul în care va începe acest proces. Unul din patru republicani și aproximativ jumătate dintre alegătorii independenți au spus că nu l-ar vota pe Trump dacă este condamnat în oricare dintre cele patru dosare penale ale sale, după cum a arătat un sondaj Reuters/Ipsos de pe 14 februarie.

Pe lângă acest dosar, Donald Trump mai are trei, dintre care unul este considerat mai important, acela în care el este acuzat de justiţia federală şi de cea din statul Georgia cu privire la tentative de răsturnare a rezultatului alegerilor prezidenţiale din 2020. Acest proces federal de la Washington urma să înceapă pe 4 martie, dar a fost amânat în vederea unei pronunţări cu privire la imunitatea penală pe care Trump pretinde că o are.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE