Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Justiția americană: Donald Trump nu beneficiază de imunitate față de acuzația de subminare a democrației americane

Donald Trump nu beneficiază de imunitate față de acuzațiile de complot și alte ilegalități prin care a încercat să anuleze înfrângerea sa în alegerile din 2020, a decis o curte federală de apel din Statele Unite. Potrivit Reuters, această decizie a hotărât îl aduce pe fostul președinte american cu un pas mai aproape de un proces penal fără precedent.

Un complet de trei judecători de la Curtea de Apel din districtul Columbia a respins afirmația lui Trump că nu poate fi urmărit penal, deoarece acuzațiile care i s-au adus s-ar referi la responsabilitățile sale oficiale ca președinte.

Cetățeanul Trump nu mai are imunitate împotriva urmăririi penale

„În acest caz penal, fostul președinte Trump a devenit cetățean Trump. Orice imunitate pentru funcția executivă, care l-a protejat în timp ce a fost președinte,  nu poate să îl mai protejeze împotriva acestei urmăriri penale”. Se arată în motivația deciziei Curții de Apel din districtul Columbia. Judecătorii  au decis în unanimitate că niciun președinte american nu are dreptul să ordone unor comandourilor militare să asasineze un rival politic nici să ocolească urmărirea penală.

În acest caz penal, fostul președinte Trump a devenit cetățean Trump. Orice imunitate pentru funcția executivă, care l-a protejat în timp ce a fost președinte,  nu poate să îl mai protejeze împotriva acestei urmăriri penale.

-Curtea de Apel din districtul Columbia

Decizia judecătorilor: Trump a subminat democrația americană

Decizia juridică respinge încercarea lui Donald Trump de a evita un proces sub acuzația că a subminat democrația americană și a blocat transferul puterii în 2020. Judecătorii americani au subliniat că legile din Statele Unite sunt valabile pentru orice cetățean și nu țin cont de faptul că Trump își consolidează poziția de lider pentru nominalizarea republicană la președinție.

Dacă Trump câștigă alegerile, ar putea încerca să se grațieze pe sine prin decret prezidențial sau să ordone Departamentului de Justiție să închidă cazul. Totodată, fostul președinte american poate cere Curții Supreme din Statele Unite să revizuiască hotărârea, ceea ce poate duce la săptămâni sau luni de întârziere suplimentară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE