Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump recunoaște că a deținut în 2021 documente clasificate, într-o înregistrare obținută de CNN

Donald Trump a afirmat că a deținut unele documente secrete pe care nu le-a declasificat. Declarația a fost făcută în urma unei întâlniri din 2021, din Bedminster, New Jersey, iar înregistrarea audio a conversației a fost obținută în exclusivitate de CNN. 

Ce reprezintă înregistrarea pentru inculparea lui Trump?

Înregistrarea, difuzată pentru prima dată în cadrul emisiunii "Anderson Cooper 360" de la CNN, include noi detalii din conversația care reprezintă o probă esențială în acuzarea lui Trump de către avocatul special Jack Smith, pentru manipularea necorespunzătoare a informațiilor clasificate, inclusiv un moment în care Trump pare să indice că deținea un document secret al Pentagonului cu planuri de atac împotriva Iranului.

"Acestea sunt documentele", spune Trump în înregistrarea audio, în timp ce discută despre planurile de atac ale Pentagonului, un citat care nu a fost inclus în rechizitoriu.

În înregistrarea audio de două minute, Trump și consilierii săi glumesc, de asemenea, pe seama e-mailurilor lui Hillary Clinton, după ce fostul președinte spune că documentul era o "informație secretă".

"Hillary tipărea asta tot timpul, știți. E-mailurile ei private", a spus colaboratorul lui Trump.

"Nu, ea i le trimitea lui Anthony Weiner", a răspuns Trump, referindu-se la fostul congresman democrat, stârnind râsete în sală.

Declarațiile lui Trump din înregistrarea audio ar putea submina afirmațiile fostului președinte, dintr-un interviu acordat săptămâna trecută lui Bret Baier de la Fox News, potrivit cărora nu avea niciun document la el.

"Nu a existat niciun document. A fost o cantitate masivă de documente și tot ceea ce vorbea despre Iran și alte lucruri", a declarat Trump la Fox. "Și poate că a fost reținut sau nu, dar acela nu era un document. Nu am avut un document, în sine. Nu era nimic de declasificat. Erau povești din ziare, articole din reviste și articole".

Trump se declară nevinovat la 37 de acuzaţii penale

Fostul președinte a pledat nevinovat la începutul acestei luni la 37 de capete de acuzare legate de presupusa manipulare necorespunzătoare a unor documente clasificate păstrate în complexul său Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida.

Înregistrarea audio provine dintr-un interviu pe care Trump l-a acordat în iulie 2021, la stațiunea sa Bedminster, pentru persoanele care lucrează la memoriile lui Mark Meadows, fostul șef de cabinet al lui Trump. Acuzația avocatului special susține că celor prezenți - un scriitor, un editor și doi membri ai personalului lui Trump - le-au fost arătate informații clasificate despre planul de atac împotriva Iranului.

Episodul este unul dintre cele două la care se face referire în rechizitoriu, în care procurorii susțin că Trump a arătat informații clasificate altor persoane care nu aveau autorizații de securitate.

CNN a relatat anterior că, la acea vreme, Trump era furios din cauza unui articol din New Yorker despre președintele șefilor de stat major, generalul Mark Milley, în care acesta susținea că Milley s-a pronunțat împotriva unei lovituri împotriva Iranului și era îngrijorat că Trump ar fi pus în mișcare un conflict la scară largă.

Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Steven Cheung, a declarat în comunicat că "înregistrarea audio oferă un context care dovedește, încă o dată, că președintele Trump nu a făcut absolut nimic greșit".

Ce subiecte a mai inclus conversația?

Înregistrarea obținută de CNN începe cu Trump afirmând că "aceștia sunt oameni răi și bolnavi", în timp ce colaboratorul său susține că a avut loc o "lovitură de stat" împotriva lui Trump.

Următoarea parte a conversației este în mare parte inclusă în rechizitoriu, deși înregistrarea audio arată clar că se amestecă hârtii în timp ce Trump le spune celor prezenți că are un exemplu de arătat.

"A spus că am vrut să atac Iranul, Nu este uimitor?". spune Trump, în timp ce se aude zgomotul hârtiilor amestecate. "Am un teanc mare de hârtii, acest lucru tocmai a apărut. Uitați-vă. Acesta a fost el. Mi-au prezentat asta - este neoficial, dar - mi-au prezentat asta. Acesta a fost el. Acesta a fost Departamentul Apărării și el."

Actul de acuzare include elipse în care înregistrarea obținută de CNN arată unde Trump și consilierul său încep să vorbească despre e-mailurile lui Clinton și despre Weiner. Laptopul fostului membru al Camerei Reprezentanților a determinat FBI să redeschidă pentru scurt timp ancheta privind gestionarea informațiilor clasificate de către aceasta în zilele de dinaintea alegerilor din 2016 pe care le-a pierdut în fața lui Trump.

Trump revine apoi la documentul despre Iran, potrivit înregistrării audio și transcrierii actului de acuzare.

"Mă gândeam, pentru că vorbeam despre asta. Și știi, a spus: <A vrut să atace Iranul și ce...>", spune Trump. "Acestea sunt documentele", continuă Trump, potrivit fișierului audio.

"Acest lucru a fost făcut de militari și mi-a fost dat mie", continuă Trump, înainte de a preciza că documentul a rămas clasificat.

"Vedeți că, în calitate de președinte, aș fi putut să îl declasific", spune Trump. "Acum nu mai pot, știți, dar acesta este încă un secret".

"Acum avem o problemă", răspunde colaboratorul său.

"Nu-i așa că e interesant?", spune Trump.

Deși aceasta este ultima replică inclusă în rechizitoriu, înregistrarea audio obținută de CNN include mai multe replici suplimentare din conversație:

Trump: "Este atât de mișto. Adică, este atât de, uite, ea și cu mine, și probabil că aproape că nu m-ați crezut, dar acum mă credeți".

Scriitor: "Nu, eu te-am crezut."

Trump: "Este incredibil, nu-i așa?"

Scriitor: "Nu, nu au întâlnit niciodată un război pe care să nu-l dorească."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE