Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care este stadiul celor cinci anchete în care este implicat fostul președinte al SUA, Donald Trump

Un mare juriu din Manhattan l-a pus sub acuzare zilele trecute pe Donald Trump în cazul unei plăți făcute unei vedete de filme pentru adulți, pentru a mușamaliza relația extraconjugală pe care ar fi avut-o cu aceasta. Totuși, fostul președinte este investigat și în alte dosare importante. Iată care este situația anchetelor notabile care îl implică pe fostul președinte american:

Cazul penal din Manhattan

Procurorul districtual din Manhattan, Alvin L. Bragg, a intentat acest caz în urma rolului jucat de Donald Trump, pe vremea când candida la președinție, în cazul unei plăți făcute cu scopul de a cumpăra tăcerea unei vedete de filme pentru adulți, Stormy Daniels, cu care fostul președinte ar fi avut o relație extraconjugală.

Donald Trump se va prezenta în instanță în acest caz. Fostul președinte a negat orice infracțiune, a criticat în repetate rânduri ancheta și a calificat-o drept persecuție politică.

Sub conducerea lui Cyrus R. Vance Jr., predecesorul lui Alvin L. Bragg, ancheta părea că ajunsese într-un punct mort. După preluarea anchetei însă Bragg a reușit să înregistreze câteva progrese importante. În ianuarie, Michael D. Cohen, fostul avocat al lui Trump, s-a întâlnit cu procurorii. Cohen a revenit pentru mai multe interviuri suplimentare cu și a depus mărturie în fața marelui juriu.

După ce Bragg a convocat marele juriu în ianuarie, acesta a ascultat mărturiile lui Cohen, precum și a doi foști directori ai National Enquirer, care au ajutat la intermedierea înțelegerii privind oferirea sumei de 130.000 de dolari către actrița de filme pentru adulți. Marii jurați au audiat și un martor, Robert J. Costello, care a încercat să submineze credibilitatea lui Cohen. Costello, un fost consilier juridic al lui Michael Cohen care s-a certat cu acesta, a depus mărturie la cererea avocaților lui Trump.

Anchetă privind documentele clasificate

Un consilier special numit de Departamentul de Justiție, Jack Smith, conduce o anchetă penală privind modul în care Donald Trump a gestionat documente guvernamentale sensibile după ce a părăsit funcția de președinte al SUA.

Timp de mai bine de un an, Trump s-a opus în mod repetat eforturilor guvernului federal - inclusiv unei citații - de a recupera documente clasificate aflate încă în posesia sa, potrivit The New York Times.

În august, acționând în baza unui mandat de percheziție aprobat de instanță, FBI a descins la reședința sa din Florida și a descoperit aproximativ 100 de documente clasificate.

Legea spionajului din Statele Unite incriminează păstrarea neautorizată a secretelor de stat. De asemenea, este interzisă obstrucționarea și ascunderea sau distrugerea documentelor guvernamentale.

Departamentul de Justiție a sugerat că materialele clasificate găsite la reședința lui Trump au fost cel mai probabil ascunse și mutate în timp ce guvernul încerca să le recupereze. De asemenea, a dezvăluit că a obținut dovezi potrivit cărora reprezentanții lui Donald Trump au susținut în mod fals că toate materialele sensibile au fost returnate.

Ancheta civilă din statul New York

Într-un proces din septembrie, procurorul general al statului New York, Letitia James, l-a acuzat pe Donald Trump că a mințit creditorii și asigurătorii, supraevaluându-și fraudulos activele cu miliarde de dolari.

Letitia James încearcă să le interzică soților Trump, inclusiv fiilor săi Donald Jr. și Eric și fiicei sale mai  mari, Ivanka, să mai conducă o afacere în New York. Deoarece investigația procurorului James este civilă, ea îl poate da în judecată pe Donald Trump, dar nu poate depune acuzații penale. Dacă aceasta ar câștiga procesul, un judecător ar putea să-i impună totuși lui Trump sancțiuni financiare drastice și să-i restricționeze afacerile din New York.

Ancheta penală din Georgia

Procurorii din Georgia sunt așteptați să ia în curând o decizie, respectiv dacă vor cere punerea sub acuzare în ancheta lor asupra lui Trump și a unora dintre aliații săi în legătură cu eforturile lor de a interfera cu rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020 în acest stat.

Donald Trump și asociații săi au avut numeroase interacțiuni cu oficiali din Georgia după alegeri, inclusiv o convorbire telefonică în care l-a îndemnat pe secretarul de stat, Brad Raffensperger, să „găsească 11.780 de voturi”, numărul de care ar fi avut nevoie pentru a-l depăși pe Biden în acest stat.

Experții juridici spun că Donald Trump și asociații săi ar putea fi urmăriți penal pentru încălcarea mai multor legi din Georgia, inclusiv a legii statului privind șantajul.

Un mare juriu special a audiat deja mărturii de la 75 de martori în spatele ușilor închise. Jurații au întocmit un raport final, dar cele mai importante elemente ale acestuia - inclusiv recomandările privind persoanele care ar trebui inculpate și pentru ce acuzații - rămân sub sigiliu. Președintele juriului, Emily Kohrs, a declarat că au fost recomandate acuzații împotriva a peste o duzină de persoane. Întrebată într-un interviu dacă printre acestea se numără și Donald Trump, ea a refuzat să răspundă direct.

Ancheta de la Capitoliu

O comisie a Camerei Reprezentanților care investighează asaltul din 6 ianuarie de la Capitoliu a petrecut un an și jumătate examinând rolul pe care Donald Trump l-a jucat în eforturile sale de a se menține la putere după înfrângerea electorală din noiembrie 2020.

În decembrie, comisia a publicat un raport de 845 de pagini în care a concluzionat că Donald Trump și unii dintre asociații săi au conceput „un plan în mai multe părți pentru a răsturna alegerile prezidențiale din 2020”. Raportul descrie în detaliu evenimentele care au dus la atacul asupra Capitoliului.

Comisia l-a acuzat pe Trump, între altele, de instigare la insurecție și conspirație. Din noiembrie are loc o anchetă individuală privind încercările lui Trump de a anula rezultatul alegerilor din 2020.

Biroul consilierului special și-a concentrat atenția asupra unei game largi de acțiuni pe care Trump și aliații săi le-au folosit pentru a încerca să evite înfrângerea în alegeri, printre care un plan de a crea liste false de alegători pro-Trump în state cheie care au fost de fapt câștigate de Joe Biden.

Recent au avut loc progrese importante în anchetă. Judecătorii din Washington au emis hotărâri prin care au obligat oficiali de top ai administrației Trump, precum fostul vicepreședinte Mike Pence și fostul șef de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, să depună mărturie în fața unui mare juriu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE