Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump a fost acuzat penal. Este pentru prima dată în istoria Americii când un președinte este inculpat penal

Donald Trump a fost pus sub acuzare penală de Curtea de Justiție din Manhattan. Este pentru prima dată în istoria Statelor Unite când un fost președinte va fi inculpat penal. Acuzațiile vizează plățile făcute unei vedete de filme pentru adulți, pentru a mușamaliza relația extraconjugală pe care Trump a avut-o cu aceasta. După care a încercat să deconteze cheltuielile.

Donald Trump ar trebui să se predea autorităților săptămâna viitoare. Conform procedurii, fostul președinte va trebui să meargă în Manhattan pentru a i se lua amprentele, precum și pentru alte formalități aplicate oricărui inculpat penal.

Neama Rahmani, fost procuror federal: Suntem martorii unui eveniment istoric în America. Este pentru prima dată când un fost președinte este acuzat de o infracțiune. Așadar, acest lucru este fără precedent și întrebarea este dacă există și alți procurori din întreaga țară, cum ar fi avocatul special Jack Smith sau procurorul districtual din Atlanta, Fani Willis, care îi vor urma exemplul și îl vor acuza pe Donald Trump de infracțiuni și mai grave.

Trump a negat orice infracțiune, a criticat în repetate rânduri ancheta și a calificat-o drept persecuție politică. Într-o declarație care confirmă acuzațiile, avocații apărării au spus că Trump nu a comis nicio infracțiune și că vor lupta împotriva a ceea ce ei numesc vendetă politică.

În ciuda acuzațiilor, Donald Trump va continua să candideze la alegerile prezidențiale de anul viitor, însă nu se știe cât de mult va fi afectată cursa electorală de acest proces.

Va mai putea participa Trump la alegeri?

Neama Rahmani, fost procuror federal: Din punct de vedere juridic, acest caz nu va afecta cursa prezidențială din 2024. Dacă Trump câștigă, desigur, iar niciun președinte în exercițiu nu poate fi urmărit penal, cazul va trebui să se oprească. Dar chiar dacă Trump este condamnat înainte de alegeri, aceste acuzații nu îl descalifică să ocupe o funcție publică.

Cazul se concentrează pe acuzațiile bine-cunoscute din 2016. Procurorii au probe că Trump a plătit prin intermediul avocatului său sume de bani actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels, precum și fostului fotomodel Playboy Karen McDougal. Cu toate că plățile în sine sunt legale, Trump este acuzat că le-ar fi înregistrat drept cheltuieli de afaceri, ceea ce este ilegal în statul New York.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE