Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA: Donald Trump dă startul candidaturii la prezidențialele din 2024

Fostul președinte Donald Trump a dat startul candidaturii sale la Casa Albă din 2024 cu opriri în New Hampshire și Carolina de Sud sâmbătă, marcând primele apariții în campanie de la anunțarea ultimei sale candidaturi în urmă cu mai bine de două luni.

„Împreună vom finaliza activitatea neterminată de a face America măreață din nou”, a declarat Trump la un eveniment organizat în Columbia pentru a-și prezenta echipa de conducere din Carolina de Sud.

Trump și aliații săi speră că evenimentele din statele cu o putere enormă în selectarea candidatului vor oferi o demonstrație de forță în spatele fostului președinte, după un început lent al campaniei sale care i-a făcut pe mulți să pună la îndoială angajamentul său de a candida din nou.

„Sunt mai furios acum și sunt mai angajat acum decât am fost vreodată”, a spus Trump în fața liderilor de partid. În Carolina de Sud, el a respins și mai mult speculațiile spunând că „avem planificate mitinguri uriașe, mai mari ca niciodată”, potrivit Euronews.

Make America Great Again, din nou

În timp ce Trump și-a petrecut lunile de la anunțul său în mare parte instalat în clubul său din Florida și la terenul de golf din apropiere, consilierii săi insistă că au fost ocupați în spatele scenei.

Campania sa a deschis un sediu în Palm Beach, Florida, și a angajat personal. Iar în ultimele săptămâni, susținătorii au contactat agenți politici și oficiali aleși pentru a asigura sprijinul pentru Trump.

În New Hampshire, Trump și-a promovat agenda de campanie, inclusiv imigrația și criminalitatea, și a declarat că politicile sale vor fi opuse celor ale președintelui Joe Biden.

El a citat mișcarea democraților de a schimba calendarul electoral, ceea ce a costat New Hampshire locul său la alegerile primare, și l-a acuzat pe Biden, care s-a clasat pe locul al cincilea în New Hampshire în 2020, de „distrugerea rușinoasă a acestei tradiții politice iubite”.

„Sper că vă veți aminti asta în timpul alegerilor generale”, le-a spus Trump membrilor partidului. Trump însuși a câștigat de două ori alegerile primare, dar a pierdut statul de fiecare dată în fața democraților.

Mai târziu, în Carolina de Sud, Trump a declarat că intenționează să mențină alegerile primare prezidențiale din acest stat ca fiind „prima din sud” și l-a numit „un stat foarte important”.

În discursul său, el a trecut de la criticile la adresa lui Biden și a democraților la comentarii denigratoare la adresa persoanelor transsexuale, ironizând persoanele care promovează utilizarea sobelor electrice și a mașinilor electrice și amintindu-și de eforturile depuse în timpul mandatului de președinte pentru a crește producția de petrol, a încheia acorduri comerciale și a lua măsuri drastice împotriva migrației la granița dintre SUA și Mexic.

Campania lui Trum a atras deja controverse

În timp ce Trump rămâne singurul candidat declarat la alegerile prezidențiale din 2024, se așteaptă ca potențialii contracandidați, inclusiv guvernatorul Floridei Ron DeSantis, fostul vicepreședinte Mike Pence și fostul guvernator al Carolinei de Sud Nikki Haley, care a fost ambasadorul lui Trump la Națiunile Unite, să își înceapă campaniile în lunile următoare.

Campania lui Trump, aflată în primele sale etape, a atras deja controverse, mai ales când a luat cina cu naționalistul Nick Fuentes, care neagă Holocaustul, și cu rapperul cunoscut anterior sub numele de Kanye West, care a făcut o serie de comentarii antisemite.

Trump a fost, de asemenea, ironizat pe scară largă pentru că a vândut o serie de cărți de vizită digitale care îl înfățișau, printre altele, ca supererou, cowboy și astronaut.

El este subiectul unei serii de anchete penale, inclusiv a uneia privind descoperirea a sute de documente cu însemne clasificate la clubul său din Florida și dacă a obstrucționat justiția prin refuzul de a le returna, precum și a unor examinări la nivel statal și federal privind eforturile sale de a anula rezultatele alegerilor din 2020, pe care le-a pierdut în fața lui Biden.

Cu toate acestea, primele sondaje arată că este favorit pentru a câștiga nominalizarea partidului său.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE