Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kanye West ocupă primul loc în clasamentul incidentelor antisemite din 2022

Publicat de: Euronews

Constanta retorică plină de ură la adresa evreilor a lui Kanye West l-a propulsat pe rapperul american în fruntea clasamentului anual de zece poziţii al declaraţiilor antisemite întocmit de Centrul Simon Wiesenthal, transmite joi agenţia DPA.

Kanye West, care se autointitulează Ye, ocupă primul loc în acest clasament nu doar ca urmare a remarcilor sale antisemite şi a teoriilor conspiraţiei, ci şi pentru că se foloseşte de influenţa din media sociale "pentru a folosi pe post de armă ura, bigotismul şi ignoranţa", a declarat joi grupul pentru apărarea drepturilor evreilor.

Ura împotriva evreilor, pe social-media

West a adus ura la adresa evreilor în cadrul discursului public pe reţelele sociale, potrivit centrului.

Pe lista celor mai notabile incidente antisemite din 2022 se află Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, pe care Israelul îl acuză de părtinire nedreaptă; Autoritatea Palestiniană şi preşedintele Mahmoud Abbas; atacurile asupra evreilor din Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi în alte zone; şi platforma de mesagerie Telegram, descrisă drept o "hazna" a urii.

Locul al optulea în acest clasament este ocupat de ediţia din acest an, a 15-a, a expoziţiei germane de artă contemporană Documenta, afectată de acuzaţii de expunere de obiecte de artă cu mesaje antisemite.

"În Germania, tabuurile referitoare la ura faţă de evrei continuă să fie încălcate, pe fondul elementelor din guvernul german şi din elita artistică care au sprijinit includerea temelor antisemite la prestigioasa Documenta de către un grup care susţine boicotul Israelului", a declarat centrul.

Ce este Centrul Wiesenthal

Fondat în 1977, Centrul Wiesenthal, cu sediul la Los Angeles, a devenit cunoscut pentru căutarea la nivel mondial a criminalilor nazişti. Totodată, centrul promovează toleranţa şi lupta împotriva rasismului, antisemitismului, terorismului şi genocidului în întreaga lume.

La scurt timp după deschiderea expoziţiei în oraşul Kassel, la jumătatea lunii iunie, o lucrare cu imagini antisemite a fost descoperită şi eliminată. Alte opere care prezentau stereotipuri antievreieşti au fost identificate ulterior.

Colectivul curatorial al Documenta, Ruangrupa, s-a confruntat cu critici, fiind acuzat, printre altele, de legături cu mişcarea BDS care promovează boicotarea Israelului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE