Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kanye West nu mai este miliardar, după ce brandurile au rupt contractele: „Nu banii mă fac cine sunt”

Kanye West nu mai este miliardar după ce Adidas a renunțat la colaborarea cu el, din cauza comentariilor antisemite ale artistului. Pierderea banilor a dus la eliminarea lui din topul miliardarilor Forbes.

Adidas nu este singurul brand care rupe legăturile cu West.

Forbes îl retrage de pe lista miliardarilor

Fără Adidas, Kanye West valorează doar 400 de milioane de dolari, potrivit estimărilor Forbes.

Pentru evaluarea din acest an, Kanye West a trimis către Forbes documente care susțineau că numai parteneriatul său cu Adidas valora 4,3 miliarde de dolari. Însă Forbes i-a evaluat averea la doar două miliarde de dolari în total.

West a fost pentru prima dată inclus pe lista miliardarilor în 2020, cu o avere estimată la un miliard de dolari. La vremea respectivă, artistul a fost nemulțumit de estimări, susținând că averea lui se ridică la 3,3 miliarde de dolari.

Încheierea colaborării cu Adidas

Adidas a decis să rupă contractul cu rapperul american, după ce americanul a spus, în cadrul unui podcast: „Pot să spun chestii antisemite și Adidas nu mă poate lăsa baltă”.

Compania sportivă germană a încheiat parteneriatul cu rapperul Kanye West și cu brandul Yeezy pe 25 octombrie. Anunțul a fost facut printr-un comunicat oficial al companiei.

Interesant aici este cum s-a încheiat anunțul: „Adidas este unicul proprietar al tuturor drepturilor de design pentru produsele existente, precum și pentru variantele de culoare anterioare și noi în cadrul parteneriatului”.

Asta, după ce Kanye a declarat, în nenumărate rânduri, că Adidas i-a copiat modelele și că i-ar datora bani. Așadar, cine are drepturi asupra designurilor? Contractul dintre cele două părți nu este public însă experții explică așa: Adidas deține toate drepturile intelectuale: adică asupra modelelor, schițelor și a colecțiilor deja apărute. Kanye deține brandul Yeezy, dar nu și dreptul asupra a ceea ce a creat în timpul colaborării de 9 ani cu firma germană. Singura excepție sunt Yeezy Slides, care sunt deținuți integral de Kanye.

Adidas va putea așadar să producă și să comercializeze în continuare modelul sneakerșilor pe care noi îi cunoaștem ca Yeezy, dar îi vor numi altfel.

Se estimează că nemții vor pierde 650 de milioane de dolari în urma încetării colaborării cu Kanye.

Brandurile care renunță la West

Nici Skechers nu mai are de gând să lucreze alături de rapper. Kanye West a fost dat afară din sediul lor din California, după ce a apărut acolo neanunțat.

„Condamnăm recentele sale remarci și nu tolerăm antisemitismul sau orice altă formă de discurs de ură”, potrivit unui comunicat oficial al companiei.

Și Balenciaga a renunțat la Kanye - Directorul creativ al casei de modă din Italia, Demna Gvasalia, avea o relație apropiată cu rapperul, care a și deschis toamna acesta parada de modă a designerului georgian. În ciuda relației dintre cei doi, firma italiană a transmis într-un răspuns pentru WWD că „Balenciaga nu mai are nicio relație sau planuri pentru viitoare colaborări cu acest artist”, înainte de decizia Adidas.

Gap, un retailer american de îmbrăcăminte și accesorii la nivel mondial, a încetat parteneriatul cu West din septembrie. Imediat după anunțul dat de nemți, americanii au spus că vor și scoate de pe rafturi piesele din colaborarea YeezyxGap: „Antisemitismul, rasismul, și ura de orice fel nu au ce căuta și nu sunt tolerate sub nicio formă în compania noastră”.

Agenția de talente CAA care îl reprezenta pe artist a încheiat și ea colaborarea cu artistul, precizând că declarațiile rapperului sunt eratice și periculoase. Și avocata l-a părăsit pe Kanye. Camile Vasque, care l-a reprezentat pe Johnny Depp, acceptase să-l reprezinte pe Kanye săptămâna trecută, dar a renunțat rapid la idee.

„Nu banii mă fac cine sunt”

Ari Emanuel, un agent de talente de top din industria de divertisment, a fost cel care a făcut un apel către mai multe branduri și întreprinderi, printre care Apple și Spotify, să nu mai colaboreze cu Kanye West.

Ulterior, Kanye West i-a transmis un mesaj pe contul personal de Instagram.

„Ari Emanuel. Am pierdut două miliarde de dolari într-o singură zi.

Și sunt încă în viață.

Acesta este un discurs de dragoste.

Încă te iubesc.

Dumnezeu încă te iubește.

Nu banii mă fac cine sunt.

Oamenii mă fac cine sunt.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE