Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Supărat ca la Nike nu a primit undă verde să-și manifeste creativitatea și nici toate drepturile bănești, Kanye West a semnat, în urmă cu aproape 10 ani, o înțelegere cu rivalii de la Adidas. Proiectul Yeezy s-a dovedit unul dintre cele mai influente în istoria urbană recentă.

Pentru primele modele, cozile s-au întins pe kilometri întregi. Dormea lumea în cort, doar-doar va prinde o pereche de încălțări cu semnătura lui Kanye.

Povestea de azi este însă alta: rapper-ului i-a fost lăsată mână liberă pe partea de design, dar acum acuză brandul că îi copiază ideile.

Kanye West, unul dintre cei mai căutați creatori de modă în momentul actual

Controversat, criticat, blamat pentru toate relele de pe lume, adulat – Kanye West poate fi oricum, însă nimeni nu-l poate acuza de lipsă de creativitate.

Nike a intuit efervescența artistică a lui Ye și i-a oferit un prim parteneriat, în 2009. De pe urma lui, încă există pe piață Air Yeezy și Air Yeezy 2. În paranteză fie spus: sunt aproape imposibil de obținut. 

Închidem paranteza și schimbăm producătorul – căci asta a făcut și Kanye când a simțit libertate de exprimare în parteneriatul cu Adidas.

Rezultatele s-au văzut imediat: sneakerșii Yeezy au fost, încă de la lansarea lor, în 2015, printre cele mai râvnite modele în rândul pasionaților. Cozile pentru a cumpăra o pereche de Yeezy 350 s-au întins pe străzi întregi. Imediat, prețul de resell a ajuns de 10 ori mai mare decât cel din magazin!

Hype-ul iscat în jurul sneakersilor a fost atât de mare, încât în 2017, ușor tulburat, Kanye a promis că va produce mai mult și mai accesibil. Efectele s-au simțit pe piață, prețul de resell a coborât spre 500 de euro, de la aproximativ 2000, însă nici așa lumea nu ajungea să cumpere.

A urmat o colecție Adidas - Kanye

Au apărut și mai multe modele de adidași, cizme, dar și haine Yeezy. Kanye a îmbinat lansările de modă cu cele muzicale. În primăvara acestui an, de exemplu, artistul a prezentat noua colaborare Yeezy cu Gap și Balenciaga adăugând la pachet clipul pentru “Life of the party”.  

În acest moment, brandul  Yeezy are o valoare de piață de câteva miliarde de dolari.  Ca să vă faceți idee, GAP estimează că de pe urma simplei colaborări cu Kanye va încasa miliardul de dolari anul acesta.

Iubirea dintre Adidas si Kanye West pare să ofilească

Rapperul, care între timp a scos pe piață o pereche de papuci, cu care a făcut revoluție, acuză compania de sport că i-a replicat fără vreo apăsare modelul de încălțăminte.

Într-o postare recentă, ulterior ștearsă de pe Instagram, Kanye acuză Adidas că s-a inspirat adânc de la ai săi Yeezy Slides odată cu cea mai recentă pereche din modelul de papuci Adilette: ”Încălțările acestea reprezintă lipsa de respect pe care cei cu putere de decizie o au față de talent.  Încălțările sunt niște Yeezy false, fabricate chiar de Adidas.”

Conform contractului cu producătorul de echipament sportiv,  Kanye deține integral drepturile pentru brandul Yeezy, asupra căruia are și control creativ.

Adidas nu a răspuns încă acuzațiilor făcute de Kanye. Contractul dintre părți ar urma să expire în 2026.  Brandul de echipament sportiv merge mai departe cu producția de papuci Adilette, care se vând deja la preț dublu pe platformele online.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE