Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Adidas a rupt contractul cu Kanye West, în urma comentarilor antisemite ale rapperului

Compania sportivă germană Adidas a încetat parteneriatul cu Kanye West, în urma remarcilor antisemite ale rapperului american. Anunțul a fost făcut pe site-ul brandului.

Mesajul transmis de companie:

„Adidas nu tolerează antisemitismul și niciun alt tip de discurs al urii. Comentariile și acțiunile recente ale lui Ye au fost inacceptabile, pline de ură și periculoase și încalcă valorile companiei privind diversitatea și incluziunea, respectul reciproc și corectitudinea.

După o analiză amănunțită, compania a luat decizia de a pune capăt imediat parteneriatului cu Ye, de a înceta producția de produse sub marca Yeezy și de a opri toate plățile către Ye și companiile sale. Adidas va înceta activitatea adidas Yeezy cu efect imediat.

Se preconizează că acest lucru va avea un impact negativ pe termen scurt de până la 250 de milioane de euro asupra venitului net al companiei în 2022, având în vedere caracterul sezonier ridicat al celui de-al patrulea trimestru.

Adidas este unicul proprietar al tuturor drepturilor de design pentru produsele existente, precum și pentru variantele de culoare anterioare și noi în cadrul parteneriatului. Mai multe informații vor fi oferite în cadrul anunțului privind câștigurile trimestrului trei al companiei, care va avea loc pe 9 noiembrie 2022.”

Presiuni din partea publicului

Adidas a fost presat să renunțe la înșelegerea cu Kanye West, după interviu acordat de artist luna aceasta, în care a făcut mai multe comentarii împotriva evreilor și a declarat deschis: „Pot spune porcării antisemite și Adidas nu poate renunța la mine”.

În urma interviului acordat, în Los Angeles a apărut o pancartă deasupra unei autostrăzi, pe care scria: „Claxoneză dacă știi că Ye are dreptate despre evrei”, iar manifestanții salutau cu un semn nazist participanții la trafic.

Incidentul a devenit viral pe rețelele de socializare, iar mai multe celebrități au cerut companiei sportive germane să înceteze colaborarea cu Kanye West și brandul său Yeezy.

Adidas revizuia deja parteneriatul cu Kanye West

La începutul lunii, Adidas a declarat că revizuiește contractul cu Kanye, după ce acesta a purtat, la o prezentare de modă din Paris, un tricou pe care scria „White Lives Matter” – „Viețile albilor contează” – ironizând astfel mișcarea „Black Lives Matter”.

„După repetate eforturi de a rezolva în privat situația, am luat decizia de a revizui parteneriatul”, a transmis brandul sportiv.

Colaborarea dintre Kanye West și Adidas a început în 2013. L-a transformat pe rapperul american în miliardar și a generat anual 2 miliarde de dolari pentru compania sportivă germană, sumă care însemna aproape profitul anual al brandului de până atunci.

Balenciaga renunță la colaborările cu artistul american

Casa de modă de lux italiană Balenciaga a încetat și ea colaborarea cu Kanye, în urma comentarilor antisemite ale rapperului. Cele două părți au colaborat pentru colecția Yeezy Gap engenieered by Balenciaga.

Directorul creativ al casei de modă Baenciaga, Demna Gvasalia, avea o relație apropiată cu Kanye West – rapperul a deschis toamna acesta paradade modă a designerului georgian. În ciuda apropierii dintre cei doi, firma italiană a transmis printr-un comunicat că „Balenciaga nu mai are nicio relație sau planuri pentru viitoare colaborări cu acest artist”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE