Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doi ani de la asaltul asupra Capitoliului din Washington. 350 de suspecți, căutați în continuare de FBI

La doi ani de la asaltul asupra Capitoliului care a şocat SUA şi întreaga lumea, polițiștii americani caută în continuare nu mai puțin de 350 de participanți. Printre aceștia se numără și o persoană suspectată c-ar fi plantat bombe artizanale în apropierea clădirii instituției cu o zi înaintea atacului.

Peste 950 de persoane au fost arestate în ultimii doi ani, a precizat miercuri procurorul general al SUA, Merrick Garland, conform agenției AFP, citate de Agerpres.

Mai mult de o treime dintre suspecți au fost deja judecați. Unii dintre aceștia au fost acuzați de la „intruziunea” la „rebeliune”, în timp ce 192 de persoane au primit pedepse cu închisoarea, se arată într-un comunicat la procurorului federal din Washington care supervizează această anchetă extinsă.

„Munca noastră nu este încheiată" şi "rămânem hotărâţi să-i urmărim penal pe toţi cei responsabili de asaltul asupra democraţiei noastre", a afirmat Merrick Garland, conform sursei citate.

Doi ani de la asaltul asupra Capitoliului. FBI a mărit recompensa pentru găsirea suspecților

Biroul Federal de Investigații (FBI) caută să identifice 350 suspecți ce ar fi comis violenţe în Capitoliu. Nu mai puțin de 250 dintre aceștia ar fi agresat poliţişti.

Polițiștii federali au cerut din nou ajutorul publicului miercuri pentru găsirea indivizilor.

Mai mult, FBI a mărit recompensa de la 100.000 de dolari la jumătate de milion de dolari, pentru orice informaţie ce poate duce la arestarea persoanei care a plantat câte o bombă artizanală, în seara zilei de 5 ianuarie 2021, în apropierea sediilor partidelor republican şi democrat.

Dispozitivele nu au explodat niciodată şi s-ar putea să fi avut scopul doar de a ţine poliţia departe de Capitoliu chiar înainte de atac, notează sursa citată.

"Sperăm (ca această nouă recompensă) să încurajeze publicul să se uite din nou la fotografiile şi înregistrările video ale suspectului", a precizat poliţia federală într-un comunicat.

Anchetatorii au precizat c-ar fi vorba despre un individ care este greu de identificat, deoarece poartă glugă, mască, ochelari şi mănuşi.

Gestul făcut de președintele Joe Biden, la doi ani de la asaltul asupra Capitoliului

Casa Albă a anunțat că președintele american Joe Biden urmează să decoreze vineri 12 persoane care au „contribuit în mod exemplar la democraţia noastră în jurul lui 6 ianuarie 2021”, inclusiv poliţişti care au apărat Capitoliul.

Pentru prima oară de când se află la putere, Biden va acorda mai multe „Medalii Prezidenţiale ale Cetăţeniei” (”Presidential Citizens Medal”) - una dintre ”cele mai înalte distincţii civile ale naţiunii noastre”, a precizat Casa Albă, potrivit AFP.

Cei ce primesc această distincție sunt astfel recompensați pentru „acte exemplare în serviciul ţării şi cetăţenilor”.

Polițistul Brian Sicknick a murit după atacul asupra Capitoliului

Președintele Joe Biden va decora șapte membri ai forţelor de ordine care au luat măsuri împotriva unui grup dezlănțuit de susţinători ai fostului preşedinte republican Donald Trump, care a invadat Congresul american, pentru a se opune certificării alegerii lui Joe Biden ca preşedinte.

Între cei şapte poliţişti se află Brian Sicknick, care a murit din cauza unui accident vascular cerebral (AVC) la o zi după atacul de la Capitoliu, în care a fost bătut în mod violent. Ofițerul urmează să fie decorat postum.

Celelalte cinci persoane decorate sunt persoane însărcinate, la diverse niveluri, cu operaţiuni electorale în anumite state şi care au fost supuse unor presiuni şi ameninţate, pentru a fi forţate să modifice rezultatul alegerilor prezidenţiale, potrivit Casei Albe.

Când a avut loc asaltul asupra Capitoliului

Pe 6 ianuarie 2021, sute de susținători ai preşedintelui republican Donald Trump au luat cu asalt sediul Capitoliului, în momentul în care aleşii certificau victoria democratului Joe Biden, la alegerile prezidenţiale 2020.

Deocamdată, urmăririle penale s-au concentrat asupra celor care au participat direct la acest atac, care a şocat întreaga lume, dar Departamentul de Justiţie anchetează şi responsabilitatea lui Donald Trump şi a colaboratorilor săi apropiaţi.

De la declararea candidaturii sale la prezidenţialele din 2024, a fost desemnat un procuror special pentru a superviza, în mod independent, anchetele care îl privesc pe fostul preşedinte republican.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE