Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inculparea lui Donald Trump: Cine sunt personajele cheie din anchetă și care este rolul lor

Procurorul districtului Manhattan pare aproape de a decide dacă îl va pune oficial sub acuzare pe fostul președinte american Donald Trump. Acesta din urmă ar fi oferit o mită de 130.000 de dolari unei foste actrițe de filme pentru adulți în schimbul tăcerii acesteia. În istoria Statelor Unite niciun fost președinte american nu a mai fost pus sub acuzare. Între timp Trump își îndeamnă susținătorii, pe rețelele de socializare, să iasă în stradă pentru el. Forțele de ordine sunt prezente în jurul tribunalului din districtul Manhattan acolo unde jurații ascultă ce au de spus martorii. Demonstrații pro-Trump au fost anunțate în alte orașe din țară.  

Totodată, biroul procurorului din Manhattan a ripostat la cererile unor republicani din Camera Reprezentanților privind ancheta în desfășurare. Aceștia au trimis o scrisoare prin care spun că ancheta este „motivată politic”. „Nu ne vom lăsa intimidați de încercările de subminare a procesului de justiție”, a declarat un purtător de cuvânt al procurorului Manhattan, Alvin Bragg, ca răspuns la scrisoarea republicanilor.

The Washington Post arată care sunt principalii actori în această saga care durează de ani de zile și care ar putea duce la prima punere sub acuzare a unui fost președinte.

Donald Trump

Declarațiile candidatului republican despre presupusa sa aventură cu Daniels și plata ulterioară s-au schimbat după ce Wall Street Journal a relatat pentru prima dată despre acest subiect la începutul anului 2018. Trump a susținut inițial că nu știa despre plată, pentru ca ulterior să recunoască faptul că l-a autorizat pe Cohen să realizeze această plată..

„Acordul a fost folosit pentru a opri acuzațiile false făcute de ea despre o aventură...în ciuda faptului că semnase deja o scrisoare detaliată în care recunoștea că nu a existat nicio aventură”, a scris Trump pe Twitter în mai 2018. „Banii din campanie, sau contribuțiile din campanie, nu au jucat niciun rol în această tranzacție”.

Trump a calificat ancheta procurorului drept o „vânătoare de vrăjitoare” și a susținut în repetate rânduri că a fost victima unui șantaj. „Nu am făcut absolut nimic greșit”, a scris el. „Nu am avut niciodată o aventură cu Stormy Daniels și nici nu aș fi vrut să am o aventură cu Stormy Daniels”.

Stormy Daniels

Daniels, al cărei nume real este Stephanie Clifford, este o actriță și regizor de filme pentru adulți. Ea a declarat că l-a întâlnit pe Trump la un turneu de golf al celebrităților în 2006 și că a întreținut relații sexuale cu acesta. Ea avea 27 de ani la acea vreme, iar Trump avea 60 de ani.

În 2011, Daniels și-a împărtășit povestea cu In Touch Weekly. Ani mai târziu, după ce Trump a câștigat nominalizarea republicană, Cohen a sunat oferindu-se să o plătească pe Daniels în schimbul tăcerii. Ea a acceptat banii în toamna anului 2016, a spus ea, pentru a-și proteja copilul nou-născut și cariera. Aceasta a mai spus că s-a simțit presată să semneze un acord de confidențialitate și o declarație prin care nega că aventura a avut loc.

Michael Cohen

Cohen a fost un vechi confident și avocat personal al lui Trump. Dar, pe măsură ce investigațiile privind presupusa mită s-au intensificat, Cohen s-a întors împotriva fostului său șef și acum este unul dintre cei mai vocali critici ai lui Trump.

Cohen a recunoscut în 2018 că a încălcat legile privind finanțarea campaniei electorale în organizarea plății către Daniels și a unei plăți separate către o altă femeie. El a făcut închisoare după ce a pledat vinovat în două cazuri. Unul dintre ele, intentat de consilierul special Robert S. Mueller, a implicat minciunile lui Cohen în fața Congresului cu privire la un posibil proiect Trump Tower din Moscova. Celălalt, intentat de procurorii federali, s-a axat pe acuzații de fraudă fiscală și bancară, precum și pe încălcări ale finanțării campaniei electorale. În timpul pronunțării sentinței, el a spus că „slăbiciunea” sa a fost „loialitatea oarbă față de Donald Trump”.

Alvin Bragg

Alvin Bragg este procurorul care conduce ancheta. El a fost ales procuror districtual al comitatului New York în 2021, după ce a ocupat funcția de adjunct șef al procurorului general al New York-ului și de procuror federal în Manhattan.

Predecesorul său, democratul Cyrus R. Vance Jr. a deschis în 2019 o anchetă amplă asupra activităților financiare ale lui Trump. Inițial, aceasta a inclus o investigație privind plata lui Daniels, dar Vance a sfârșit prin a-și îndrepta atenția asupra impozitelor lui Trump.

Bragg a oferit puține detalii publicului cu privire la stadiul anchetei. Într-o declarație rară din primăvara anului trecut, el a spus: „Investigăm în amănunt și urmărim faptele fără teamă sau favoruri”.

Allen Weisselberg

Allen Weisselberg este fostul director financiar lui Trump. Cohen a declarat că Weisselberg a aranjat să ramburseze plata către Daniels. Weisselberg a pledat vinovat în 2022 pentru fraudă fiscală, furt calificat și alte infracțiuni într-un caz fără legătură, axat pe infracțiuni financiare comise de Organizația Trump. Acesta execută o pedeapsă de cinci luni de închisoare în New York.

David Pecker

David Pecker ar fi ajutat la intermedierea plății de 130.000 de dolari către Daniels din poziția sa de director executiv al American Media, compania editorială care deținea tabloidul National Enquirer.

Pecker este un vechi aliat al lui Trump. Procurorii au declarat că Pecker și un editor de la National Enquirer l-au contactat pe Cohen cu puțin timp înainte de alegerile din 2016 și i-au spus că Daniels se pregătește să vorbească despre presupusa ei aventură cu Trump. La scurt timp după aceea, Cohen a contactat-o pe Daniels oferindu-i suma de 130.000 de dolari.

Robert Costello

Robert Costello este un fost consilier juridic al lui Cohen și Trump. Acesta a reprezentat în trecut, ca avocat al apărării, personaje din cercul lui Trump: Rudy Giuliani și Stephen Bannon, în timp ce se aflau sub investigație federală.

Costello a depus mărturie luni în ancheta care îl vizează pe Trump.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE