Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ancheta lui Donald Trump. Profesor din SUA: Fostul președinte încearcă să folosească acest proces pentru a obține capital politic

Publicat de: Euronews

Donald Trump, fostul președinte și favorit pentru nominalizarea republicană din 2024, a sosit marți la un tribunal din Manhattan pentru a fi acuzat oficial, într-un moment de răscruce pentru Statele Unite.

John Florescu, jurnalist și producător american, a vorbit Euronews România despre inculparea fostului președinte al SUA. Acesta consideră că în cazul lui Trump totul este un spectacol național.

„Donald Trump, aș spune, este un luptător, dar este posibil ca acesta să spună astăzi «Mi-a ajuns!». E o șansă foarte mică, dar este posibil. Sunt oameni în America care spun «MAGA» (Make America Great Again) care sunt 100% cu Donald Trump. Nimic nu le va schimba atitudinea. Sunt și oameni care spun că Donald Trump merge la închisoare. Nu poți să știi nimic cu Donald Trump, este un spectacol național, un spectacol internațional, dar nu este un moment foarte bun pentru democrația americană pentru că vorbim despre un fost președinte”, a spus John Florescu.

Trump va încerca să câștige capital politic

Aurelian Crăiuţu profesor în cadrul Departamentului de Știinţe Politice al Universităţii Indiana, Bloomington, Statele Unite, a spus la Euronews România că Donald Trump va căuta să folosească acest proces pentru a obține capital politic.

„În ultimele zile, fostul președinte Trump a reușit să strângă o mulțime de bani de la suporterii lui pentru că el însuși a făcut o cerere de finanțare. Pe de altă parte, situația legală este una serioasă și trebuie judecată separat față de situația politică. Legal vorbind sunt niște argumente pe care avocații, judecătorii și procurorii le vor judeca la rece.

Din punct de vedere politic, este evident că fostul președinte Trump va încerca să folosească acest proces ca pe un fel de capital politic. Interesant e că în ultimele zile, distanța dintre el și celălalt potențial candidat la nominalizarea Partidului Republican, guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, s-a mărit. Trump a câștigat puncte. Deci cred că Trump va încerca, cât va putea, să folosească acest moment pentru a se impune drept candidatul cel mai important din partea Partidului Republican la nominalizare. Trebuie spus, totodată, că el este un candidat care a pierdut constant alegerile în ultimii ani și există o masă importantă din elita Partidului Republican care nu vrea să-l vadă pe Trump drept candidat în 2024.

Nu facem decât să speculăm în clipa de față, dar din punctul meu de vedere, Trump va căuta să folosească acest proces drept capital politic. Cred că în clipa de față ceea ce este foarte important e unde se vor îndrepta alegătorii independenți? Ei au dat tonul alegerilor în 2020 și ei sunt cei care vor decide soarta alegerilor în 2024. O masă importantă a alegătorilor din ceea ce se numește mișcarea MAGA vor merge cu Trump orice ar fi. Dar, alegerile vor fi decise de un număr mic de alegători, undeva între 2-5% din alegători, în state cheie precum Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Arizona, Nevada sau Georgia”, a spus Aurelian Crăiuţu

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE