Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Procesul lui Donald Trump: Care sunt cele 34 de capete de acuzare și ce înseamnă ele

Fostul președinte Donald Trump s-a prezentat marți la Tribunalul din Manhattan, după ce a fost pus sub acuzare de un mare juriu săptămâna trecută. Iată ce știm despre actul de acuzare, care tocmai a fost făcut public.

Care sunt acuzațiile aduse lui Trump?

Trump se confruntă cu 34 de capete de acuzare, legate de falsificarea registrelor comerciale, în conformitate cu articolul 175 din Legea Penală a statului New York, așa cum notează The Washington Post.

Falsificarea registrelor comerciale este o infracțiune în New York atunci când există o „intenție de fraudă” care include intenția de a „comite o altă infracțiune sau de a ajuta sau ascunde” o infracțiune. În acest caz, procurorii vor trebui să dovedească faptul că Trump este vinovat de menținerea unor registre de afaceri false cu intenția de a ascunde o plată de 130.000 de dolari în zilele dinaintea alegerilor prezidențiale din 2016 către actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels, pentru a acoperi o presupusă aventură din 2006.

Procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că presupusa schemă a fost menită să ascundă încălcări ale legii electorale din New York. Bragg a mai spus că plata de 130.000 de dolari a depășit plafonul federal de contribuții pentru campanie.

Asta înseamnă că Trump este acuzat de 34 de infracțiuni diferite?

Nu, actul de acuzare enumeră 34 de infracțiuni în temeiul aceleiași legi din New York. Fiecare cap de acuzare reprezintă un caz separat de presupusă conduită necorespunzătoare, dar nu un tip diferit de infracțiune.

Daniels a fost plătită de avocatul de atunci al lui Trump, Michael Cohen. Procurorii spun că această plată a fost înregistrată în mod fals drept cheltuieli pentru servicii juridice.

Care sunt pedepsele probabile pentru aceste acuzații?

Dacă va fi găsit vinovat de acuzația de fraudă contabilă, Trump riscă o pedeapsă de până la patru ani de închisoare pentru fiecare acuzație. Judecătorul ar putea impune pedepse consecutive, ceea ce înseamnă că Trump ar trebui să le execute una după alta.

Totuși, acuzația nu implică o pedeapsă obligatorie cu închisoarea. Chiar dacă ar fi condamnat pentru toate capetele de acuzare, Trump nu va ajunge inevitabil la închisoare. Fiind la prima abatere, fără antecedente penale, spun experții juridici, nu se știe dacă fostul președinte va fi condamnat la închisoare chiar dacă ar fi găsit vinovat.

Trump a pledat nevinovat în timpul audierii de marți. Avocatul său, Joe Tacopina, a declarat duminică că fostul președinte va solicita în cele din urmă respingerea acuzațiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE