Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dezbaterea globală la München: Ucraina, Gaza și amenințările cibernetice în centrul atenției pentru securitatea mondială

La Munchen are loc , timp de trei zile, conferința pentru securitate, la care participă lideri mondiali ai apărării și securității. Războaiele din Ucraina și din Gaza vor domina discuțiile. Cunoscută și sub numele „Davos pentru apărare”, reuniunea este cel mai important forum anual de securitate. Rusia și Iranul nu sunt însă invitate la ediția din acest an. 

Conferința mondială pentru securitate de la Munchen are loc cu puține zile înainte de împlinirea a doi ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia și la patru luni după începerea războiului Israel-Hamas. Din Statele Unite ale Americii participă vicepreședintele Kamala Harris și secretarul de stat Anthony Blinken. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, nu lipsește de la discuții. El se vede înainte de conferință cu cancelarul Germaniei și cu președintele Franței. Kievul intenționează să încheie cu cele două țări acorduri de securitate.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Sunt planificate întâlniri importante cu partenerii noștri. Vor fi noi acorduri. Facem totul pentru a le face eficiente pentru Ucraina și sunt sigur că așa va fi. Creăm o nouă arhitectură de securitate pentru țara noastră care ne va ajuta nu doar aici și acum, ci și pe termen lung. Și aceasta este ceva ce Ucraina nu a avut niciodată, deși a avut întotdeauna nevoie de ele.”

Atacurile cibernetice, printre temele principale la Munchen

Un alt subiect fierbinte la conferința de la Munchen îl reprezintă atacurile cibernetice, mai ales împotriva Statelor Unite și aliaților. Directorul FBI tocmai a anunțat distrugerea unei rețele de hackeri din Rusia, care se pregăteau de noi astfel de atacuri.

Christopher Wray, directorul FBI: ”Am desfășurat o operațiune tehnică autorizată de instanță pentru a elimina prezența hackerilor ruși din GRU ( agenția de informații militare externe a Rusiei n.r) din peste o mie de routere ale persoanelor fizice și ale unor firme, am încuiat astfel ușa, oprindu-le  accesul la o rețea pe care o foloseau pentru atacuri cibernetice împotriva țărilor din întreaga lume, inclusiv împotriva Statele Unite și a aliaților noștri din Europa.”

Și acțiunile Chinei în domeniul atacurilor cibernetice sunt atent monitorizate, amintește directorul FBI.  Și asta pentru că, a explicat el, hackerii guvernului chinez vizează infrastructura critică a Statelor Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE