Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rafila, despre noua platformă a asigurărilor de sănătate: Vom acorda sprijin ca să fie finalizată cât mai repede

Ministerul Sănătăţii va sprijini casele de asigurări de sănătate pentru ca noua platformă a asigurărilor de sănătate să fie realizată într-un termen cât mai scurt.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Ceea ce putem să facem este să sprijinim casele de asigurări de sănătate şi am făcut-o în ultima perioadă, încât noul PIAS, platforma informatică a asigurărilor de sănătate, care este finanţată cu bani europeni, să fie realizată într-un termen cât mai scurt, pentru că actuala platformă informatică este subdimensionată, iar atunci când a fost făcută cheltuielile de mentenanţă şi cele de upgrade a acestei platforme nu au fost prevăzute. Este vorba despre o altă platformă, nu este vorba de actualizarea acestei platforme.

Medicii de familie întâmpină probleme

Ministrul a subliniat că actualul sistem încurcă foarte mult activitatea medicilor de familie.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Am aflat şi eu că a fost o problemă cu celebrul sistem informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. E vorba de persoane cu venituri minime sau persoane asigurate. Sigur că trebuie remediat cât mai rapid, având în vedere că mulţi dintre ei, patologii care necesită asistenţă medicală, necesită prescrierea de reţete compensate sau gratuite şi în mod evident trebuie reparat sistemul. Sistemul aşa funcţionează de foarte mulţi ani. Ştiţi bine că medicii de familie sunt cei care semnalizează, justificat, de cele mai multe ori, blocări ale sistemului, le încurcă foarte multă activitatea.

Rafila: Au fost atacate cibernetic 26 de unităţi medicale, marea majoritate şi-a reluat activitatea

Rafila a mai spus că în total au fost atacate cibernetic 26 de unităţi medicale, 24 de stat şi două private, iar marea majoritate a acestora şi-a reluat activitatea.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: În marea majoritate şi-au reluat activitatea. În total au fost 26 de unităţi sanitare, dintre care 24 publice şi două private mai mici. Din datele pe care le avem de la Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică, am discutat chiar acum, înţeleg că majoritatea au reluat activitatea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE