Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Atac cibernetic la mai multe spitale din România: Lista celor 18 unități medicale atacate de hackeri

Mai multe spitale din România au fost atacate cibernetic. Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Sănătății, au fost afectate 18 spitale din zece orașe. Atacul cibernetic a provocat un blocaj în activitatea spitalelor, sunt foarte mulți pacienți care așteaptă la camera de gardă.

Lista unităților medicale atacate cibernetic

  • ​Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București
  • ​Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga
  • ​Spitalul Județean de Urgență "Dr. Constantin Opris" Baia Mare
  • ​Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța
  • ​Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" București (IOB)
  • ​Spitalul Militar de Urgență "Dr. Alexandru Gafencu" Constanța
  • ​Spitalul Municipal Sighetu Marmației
  • ​Spitalul Județean de Urgență Targoviste
  • ​Spitalul Clinic C.F. nr. 2 București
  • ​Institutul Clinic Fundeni
  • ​Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO Iași)
  • ​Spitalul Județean de Urgență Buzău
  • ​Spitalul Județean de Urgență Slobozia
  • ​Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara
  • ​Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca
  • ​Spitalul Clinic Colțea
  • ​Spitalul Municipal Medgidia
  • ​Spitalul Județean de Urgență Pitești

”Incidentul se află sub investigația specialiștilor IT, inclusiv experți în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică și sunt evaluate posibilitățile de repunere în funcțiune. De asemenea, au fost activate măsuri de prevenție exceptională și pentru celelate spitale care nu au fost afectate de atac”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Atacul cibernetic a provocat un blocaj în activitatea spitalelor. Sunt foarte mulți pacienți care așteaptă la camera de gardă, pentru că nu se poate opera niciun serviciu în sistem.

Se pare că spitale vizate de hackeri au contract cu o firmă IT al cărei server ar fi fost atacat în această dimineață.

Rafila: ”Sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că între 15 şi 20 de spitale din ţară şi din Bucureşti întâmpină probleme în utilizarea sistemului informatic Hipocrate.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Este adevărat. Sunt mai mult spitale care întâmpină probleme cu utilizarea unui program informatic important în funcţionarea spitalelor - se numeşte Hiprocrate. Nu ştim exact câte spitale sunt în momentul de faţă. Nu avem informaţia, dar lucrăm împreună cu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică pentru elucidarea cauzelor şi remedierea acestora. Din informaţiile pe care le avem până în momentul de faţă este că sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară.

Atacul cibernetic este de tip ransomware

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) informează că a fost notificat în cursul zilei de astăzi cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. Mai multe spitale sunt afectate de atac.

Aceștia mai precizează că o echipă de specialiști ai DNSC s-a deplasat la fața locului, pentru investigarea incidentului cibernetic.

”Vom reveni cu detalii pe măsură ce obținem mai multe informații referitor la entitățile afectate. Recomandăm ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru a se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice și a datelor! Aceasta este prioritatea la acest moment”, este apelul DNSC.

”Suntem deconectați de la internet astfel încât să fim protejați”

Purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Bagdasar- Arseni”, Florin Bica: Pentru moment, noi înregistrăm pacienți și prezentările în sălile de gardă în sistem offline, în serverele noastre. Suntem deconectați de la internet astfel încât să fim protejați. Ulterior, când sistemul va funcționa, vor fi încărcate datele și se vor face raportările. Nu pot să spun că sunt timpi de așteptare mari. Sunt ușor prelungiți.

Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”: De dimineață, nu am putut înregistra pacienții care s-au prezentat pentru internări sau la Camera de gardă în sistemul informatic pentru că nu a funcționat. În acest moment, funcționăm fără a fi conectați la internet pentru că dorim să existe o protecție pentru datele pacienților. Așteptăm terminarea evaluării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE