Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medicii, nevoiți să lucreze noaptea de acasă. Sistemul informatic în care se introduc cardurile de sănătate se blochează ziua

Medicii au început să lucreze și noaptea, de acasă. Se întâmplă acest lucru pentru că Sistemul Informatic în care se introduc cardurile de sănătate dă erori sau se blochează pe timpul zilei. Medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate spun că nu pot verifica nici măcar dacă pacientul este asigurat sau nu. Aceștia pot elibera rețete sau trimiteri, însă le pot valida doar în timpul nopții, când în sistem sunt logați mai puțini utilizatori.

Simona Barbu este medic specialist la o policlinică din Capitală. De câteva săptămâni, aproape în fiecare seară, lucrează după ce ajunge acasă: validează rețetele și trimiterile pe care le-a eliberat la cabinet. 

Simona Barbu, medic specialist medicină internă: ”Iar tot ce dăm noi, în 72 de ore trebuie sa fie validat și din păcate n-ai cum decât să-ți iei din timp prețios care ar trebui petrecut cu familia și să faci ce fac eu la ora asta.” 

Se întâmplă acest lucru pentru că sistemul informatic, în care se introduc cardurile de sănătate când pacienții sunt consultați, nu funcționează în timpul zilei. Serverele nu fac față tuturor utilizatorilor, spun medicii.

Sandra Alexiu, medic de familie: ”Facem asta după ora 23 în fiecare seara sa putem trimite toate consultatiile făcute în ziua respectivă, să urcăm rețetele, să validăm toate serviciile făcute pentru că riscăm altfel să nu ne fie plătite.”

Fără voie, pacienții petrec mult mai mult timp la medic, decât ar fi necesar. 

În luna noiembrie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate transmitea că platforma informatică nu funcționează și că încearcă să remedieze cât mai repede problema.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE