Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pacienții români, afectați după impozitarea suplimentară cu 10% a concediului medical: „Situația arată foarte prost pentru ei”

Impozitul de 10% din concediul medical ar putea fi eliminat. În momentul de față, politicienii se înghesuie să corecteze așa numita taxă pe boală. Numai că procesul legislativ în cazul unui amendament sau al unui proiect de lege este unul de durată. Un astfel de demers ar trebui să treacă prin comisiile de specialitate, iar apoi prin Plen. Asta poate dura luni de zile, în timp ce pacienții, unii cu boli grave, își văd veniturile diminuate.

Concediul medical și „taxa pe boală”. Jurnalistă: Situația arată foarte prost pentru toți pacienții din România

„O măsură luată la disperare”

Paula Rusu, jurnalistă, la Euronews România: „Situația arată foarte prost pentru toți pacienții din România. Și până acum, plata concediilor medicale era întârziată, statul este dator și în momentul de față cu niște sume uriașe către angajatorii care au diverși angajați în concedii medicale. Întârzierea decontării acestor concedii medicale ne dă tabloul dramei prin care trece Guvernul în încercarea de a mai face rost de bani, inclusiv din concediile medicale”.

„Partea dramatică în această poveste este că sunt afectați oameni care au cea mai mare nevoie de aceste venituri, iar aceste venituri despre care vorbim deja sunt diminuate în momentul în care o persoană ajunge să aibă nevoie de concediul medical. Valoarea concediului medical nu se ridică la valoarea salariului pe care îl încasează o persoană atâta vreme cât e în câmpul muncii, ci e un procent, 65%, din care urmează să se mai ia încă 10%. Deja sunt bani mai puțini, în situația în care o persoană, o familie, trece printr-o problemă care consumă bani: pe medicamente, pe analize, pe drumuri la medic sau pe recuperări, depinde despre ce probleme de sănătate vorbim”.

Conform unor calcule, un român care are salariul brut de 5.000 de lei va primi acum 160 de lei pentru fiecare zi în care se află în concediu medical, față de 177 de lei, cât primea până la finalul anului trecut.

Noile reguli se vor aplica mai multor tipuri de concedii medicale, printre care și cel de maternitate, de îngrijire a copilului bolnav, inclusiv cele pentru afecțiuni oncologice.

Paula Rusu, jurnalistă: „În realitate, există o listă mult mai lungă de pacienți care suferă de diverse boli, între care bolile infecto-contagioase (...), cu decontare de 100% pe toată durata tratamentului, boli precum: hepatitele de toate felurile, infecția HIV, tuberculoza. Sunt boli extrem de grave, dar lista e mult mai lungă, sunt boli grave, iar pacientul are nevoie de suport și de sprijin ca să își ducă tratamentul și ca să poată să protejeze societatea de răspândirea unor probleme de sănătate publică, care creează și astăzi probleme extrem de serioase din perspectiva cheltuielilor medicale Guvernului României”.

„Îmi pare o măsură luată la disperare, în încercarea de a face rost de niște bani în plus la bugetul național, dar nu asta e soluția. Real, trebuie să-i ajuți pe cei care sunt în nevoie și care au și contribuit la asigurările de sănătate, care au contribuit la bugetele sociale și nu trebuie să uităm că sprijinind problemele medicale și ajutând pacientul să ajungă la tratament și la tot ce are nevoie din timp, în felul ăsta reușim să diminuăm cheltuielile. Soluția este una pe termen lung: trebuie investit mai mult în prevenție (...)”.

O întrebare rămâne: poate fi justificată „taxa pe boală” de numărul mare de zile de concediu medical luat anul trecut? Mai exact, în primul trimestru din 2023, românii și-au luat peste 8,4 milioane de zile de concediu medical, echivalentul a 23.000 de ani - conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Paula Rusu, jurnalistă: „Trebuie să fim cinstiți și să privim lucrurile corect: există persoane bolnave care, real, au nevoie de concedii medicale și care sunt într-adevăr în concediu medical, de îngrijire a copilului, dar se și jonglează - din diverse cauze - cu aceste zile de concediu medical (...), când se introduce un concediu medical pe probleme de sănătate banale (...), dar lucrurile acestea trebuie reglate din alte parte în așa fel încât aceste zile să fie cele reale, nu cele venite din nevoia de a mai îngriji un copil care nu are cu cine să rămână acasă, de exemplu, sau pentru că angajatul are nevoie să meargă să își rezolve niște probleme administrative. Lucrurile trebuie rezolvate în colaborare cu Ministerul Muncii și cu legislația muncii pe această direcție, în așa fel încât să nu existe un impact pe ceea ce înseamnă bolnavul român”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE