Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii aflați în concediu medical vor fi taxați în plus. Noile reguli se aplică și pentru concediile medicale și cele de maternitate

PNL a pregătit un amendament pentru eliminarea contribuției suplimentare de 10%, care se aplică din ianuarie românilor aflați în concediu medical. Nu a depus însă documentul la timp, așa că decizia se mai amână cu o săptămână. Măsura face parte dintr-o ordonanță adoptată la finalul anului trecut de Guvern și care afectează veniturile a milioane de români.

Până acum, un angajat aflat în concediu medical primea 65% din salariul brut, după ce i se rețineau contribuțiile la asigurările sociale și impozitul pe venit.

O ordonanță adoptată de Guvern, însă, cu doar câteva zile înainte de Crăciun, a introdus o nouă taxă: încă 10% din brut - bani care merg la Fondul de Asigurări Sociale de Sănătate. Rezultă un procent de 45%, cât este și impozitul pe salariu.

Concret, un român care are salariul brut de 5.000 de lei, va primi acum 160 de lei pentru fiecare zi în care se află în concediu medical, față de 177 de lei, cât primea până la finalul anului trecut.

Măsura vizează și persoanele fizice autorizate și profesiile liberale

O altă modificare prevăzută în ordonanța de urgență vizează categoriile profesionale afectate de noua impozitare. Astfel, aceasta nu va avea impact doar asupra angajaților, ci și a persoanelor fizice autorizate și a celor din profesii liberale, care se asigură voluntar pentru concediile medicale.

Noile reguli se vor aplica mai multor tipuri de concedii medicale, printre care cele pentru boli obișnuite, de maternitate, de îngrijire a copilului bolnav, inclusiv cele pentru afecțiuni oncologice.

Excepție fac indemnizațiile primite de persoane care au suferit un accident de muncă sau au o boală profesională.

În primul trimestru din 2023, românii și-au luat peste 8,4 milioane de zile de concediu medical, echivalentul a 23.000 de ani - conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Aceste cifre reflectă zilele decontabile de CNAS, ținând cont de faptul că, potrivit legislației, primele 5 zile de concediu sunt suportate de angajator, iar ce depășește acest termen sunt decontate de CNAS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE